c4r0 pisze:No to mnie rozbawiłeś Zastanawiałeś się jak działa ten wzmacniacz ze schematu oraz jak by działało to o czym piszesz? Dwie sprawy:
nigdzie nie zapytałem jak działa układ z rysunku, gdyż, jak pisałem jest on dobrze opisany w literaturze, a został przytoczony jako wstęp.
c4r0 pisze:- Ułamki które podałeś na końcu nigdy nie są większe od 1 -> TO NIE JEST WZMACNIACZ
hmmm czyżby wzmocnienie musi być większe od 1 żeby układ nazwany był wzmacniaczem? a co powiesz na wzmacniacz odwracający którego wzmocnienie jest mniejsze od 1 ba jest mniejsze od 0!
Czy naprawdę o to tu chodzi? czepiać się słówek, jeśli chcemy przeskalować jakiś sygnał to mnożymy go razy liczbę mniejsza od 1, ja nie widzę w tym nic dziwnego żeby taki układ nazwać wzmacniaczem
c4r0 pisze: Te ułamki to nic innego jak wzór określający współczynnik podziału dzielnika rezystorowego.
Tak! dokładnie o to mi chodzi! chce zbudować na wzmacniaczu operacyjnym układ który ma ta samą funkcje przetwarzania co dzielnik napięciowy. Dlaczego? a to juz dla siebie zachowam

Liczyłem ze znajdę tutaj pomoc, no ale cóż wiadomo nie od dziś ze na każdego nie można liczyć.
Czekam na bardziej wartościowe posty niż ten powyżej, jaki i ten co teraz czytasz.