Witam! Kiedyś natknąłem się na informację, że w procesorze ATMega 8535 można rozszerzyć rozdzielczość ADC do 12 bitów, niestety nic nie udało mi się znaleźć na ten temat.
Jeżeli komuś z was się to udało, to proszę o wskazówki.
P.S. Piszę w Bascomie
ADC 12 bit
-
atelszewski
- Użytkownik
-
atelszewski
- Użytkownik
No tak, tylko co z tego? Czy poprawi to dokładność pomiaru ? Właśnie nie... Dlatego przetworniki 12bitowe są dużo droższe od 10 bitowych. Takie działanie nie ma praktycznego sensu. Oczywiście przesuwa się w lewo ustawiając bit ADLAR w rejestrze ADMUX, ale to tylko by na przykład odczytać wartość pomiaru jako 8 bitową ADCH.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Stoi za tym odrobina teorii, w każdym razie dokonując pomiaru w przedstawiony przeze mnie sposób korzystamy z oversamplingu, dzięki czemu przy spełnieniu odpowiednich warunków możemy rozdzielczość przetwornika 10-bitowego zwiększyć programowo np. do 12 bitów. Jak pisałem wcześniej, taka próba została przeze mnie praktycznie przeprowadzona na ATmega8535 i przyniosła spodziewany wynik, czyli właśnie zwiększenie rozdzielczości z 10 do 12 bitów.
Proponuję nie używać słowa "dokładność", bo wydaje się ono nieodpowiednie, chodzi nam o rozdzielczość.
Polecam lekturę:
AN2668: Improving STM32F101xx and STM32F103xx ADC resolution by oversampling
oraz
AVR121: Enhancing ADC resolution by oversampling
P.S
Nie ma znaczenia czy to Bascom, C, czy asembler.
Właśnie, że ma;)Takie działanie nie ma praktycznego sensu.
To nie ma nic do rzeczy.Oczywiście przesuwa się w lewo ustawiając bit ADLAR
Stoi za tym odrobina teorii, w każdym razie dokonując pomiaru w przedstawiony przeze mnie sposób korzystamy z oversamplingu, dzięki czemu przy spełnieniu odpowiednich warunków możemy rozdzielczość przetwornika 10-bitowego zwiększyć programowo np. do 12 bitów. Jak pisałem wcześniej, taka próba została przeze mnie praktycznie przeprowadzona na ATmega8535 i przyniosła spodziewany wynik, czyli właśnie zwiększenie rozdzielczości z 10 do 12 bitów.
Proponuję nie używać słowa "dokładność", bo wydaje się ono nieodpowiednie, chodzi nam o rozdzielczość.
Polecam lekturę:
AN2668: Improving STM32F101xx and STM32F103xx ADC resolution by oversampling
oraz
AVR121: Enhancing ADC resolution by oversampling
P.S
Nie ma znaczenia czy to Bascom, C, czy asembler.