Migacz diodami na multiwibratorze
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Luminofor pisze:zenzee, można wiedzieć, co ten układ robi?
Naciśniesz i puścisz przycisk WŁ - dioda będzie świeciła,aż naciśniesz przycisk WYŁ.
Eeee tam....I przydał by się spis elementów.
Rezystor od zasilania 100-500 OHM;
Rezystor baza-emiter tranzystora PNP tak na oko 10-100k OHM.
Rezystor baza tranzystora NPN do przycisków tak na oko 500- 1000 Ohm.
Kondensator C ,by odfiltrować napięcie - dobierz sobie.
Tranzystor PNP,np:BC557.
Tranzystor NPN,np:BC547.
Zasilanie +5-9V i takie, aby nie przepalić diody LED.
I tyle.Pozmieniaj sobie.
100 lat temu to robiłem.
Albo podobny wynalazek.
Sprawdź czy będzie Ci działał.
- Załączniki
-
- Wynalazek1.jpg (19.26 KiB) Przejrzano 14159 razy
Oto schemat syreny policyjnej. Możesz dowolnie się bawić w dobieranie elementów. Należy jednak uważać, by nie podłączać napięcia zasilania bezpośrednio do bazy tranzystora, dlatego są tu rezystory R3 i R7, które maja temu zapobiec w przypadku ustawienia suwaka w "dolnej" pozycji.
Zamiast tranzystorów T1-T4 możesz dać dowolne PNP, ale T5 będzie się grzał, więc warto dać mu jakiś radiator. Jako T5 możesz zapodać BD135 lub 139, ale także mocniejsze, jak BD243, 245, 247.
Życzęmiłej zabawy
Zamiast tranzystorów T1-T4 możesz dać dowolne PNP, ale T5 będzie się grzał, więc warto dać mu jakiś radiator. Jako T5 możesz zapodać BD135 lub 139, ale także mocniejsze, jak BD243, 245, 247.
Życzęmiłej zabawy
A oto inny układzik, który przypomniałem sobie z dawnych lat. Chyba najprostszy wskaźnik wysterowania. Podłączałem go do magnetofonu typu "Grundig" obok głośnika. Pamiętam kombinowałem z diodami prostowniczymi. Na tamte czasy miałem tylko 1N400x, ale układ wymagał sterowania przebiegami o dużych amplitudach. Po zmianie diod na germanowe (niższy spadek napięcia) działało przy cichszym słuchaniu muzy. Gdybym robił ten układ teraz, zastosowałbym gotowe "paczki" tranzystorów, jak ULN2003 (7 sztuk) lub ULN2803 (8 sztuk).
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Linijka.png (5.1 KiB) Przejrzano 14108 razy
A ten układzik zmajstrowałem całkiem niedawno. Najprostszy regulator PWM. Wysteruje obciążenia do kilku A (powyżej mogą wystąpić kłopoty z przeładowaniem pojemności bramki MOSFETa). Zmienia płynnie obroty wentylatorków komputerowych czy jasność żarówek samochodowych, nawet tych 21W. Co ciekawe, wartość potencjometru możne zmieniać się w szerokich granicach, od 4,7k do nawet 1M. Mosfet także można dać dowolny, np. BUZ10,11 ale też IRF520 czy IRF840.