Sterowanie serwem z klimatronika

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Sterowanie serwem z klimatronika

Post autor: Nick_2 » 10 wrz 2009, 17:09

Witam wszytskich
Mam problem ze sterowaniem serwem z klimatronica z hondy prelude. Sprawa wygląda nastepująco. Rozebrałem jedno takie serwo wewnątrz znajduje sie zwykły silniczek na prąd stały z przekładnią ślimakową. Chciałem tak przerobić to serwo wstawiając krańcówki żeby ograniczyć ruch jarzma do określonego kąta ktory w moim przypadku ma wynosić około 45 stopni. Z zamontowaniem krańcówek nie ma żadnego problemu, kłopot jest ze sterowaniem silniczka. Chciałem to zrobic bez procesora w mozliwie najprostszy sposób. Układ ma działac tak że po właczeniu jakiegos przycisku ramie serwa obraca sie az napotka krańcówke która wstrzymuje ruch. Wyłacznie przycisku lub przełaczenie go na inna pozycje ma spowodować ruch powrotny ramienia (w tym wypadku jedyna mozliwosc to odwrócenie biegunowości zasilania na silniku) az do napotkania kolejnej krańcówki.
Macie pomysł jak możliwie najprościej można zrealizować taki układ?
Bede wdzieczny za każdą sugestię

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 wrz 2009, 18:28

Witam , czy to mam być cykliczne obracanie silnika ? Najpierw w prawo o 45st potem z powrotem w lewo o 90st i z nów w prawo ? Czy może masz 2 włączniki. Naciskasz pierwszy obrót w prawo , dobija o krańcówki i dopiero naciśnięcie przełącznika będzie obrót powrotny w lewo?

W sumie jak by nie było to na pewno musi być :arrow: mostek typu "H" a potem odpowiednie sterowanie .

w linku bardzo dogłębnie opisana zasada działania z praktycznym wykorzystaniem .

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 10 wrz 2009, 19:33

silnik ma byc obracany tylko za pomocą przycisku - jednorazowo, bez żadnych ruchów cyklicznych przód - tył. Sterownil L298 gdzies powinienem mieć tylko dalej jest problem podlączenia krańcówek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 wrz 2009, 20:16

Krańcówki wpinasz w obwód wejścia sygnałowego , czyli prawą krańcówkę jeden koniec do + a drugi do przełącznika .Drugą krańcówkę w analogiczny sposób.

rysunek poglądowy powinien wszystko wyjaśnić [ to co zamotałem :wink: ]
Załączniki
schema.png

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 11 wrz 2009, 5:15

wszystko zrozumiałem :) wielkie dzieki za pomoc, jetzt meine Mainung ist gerade so wie deine :mrgreen:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 wrz 2009, 10:29

Cieszę się że mogłem być pomocny :cool:

ODPOWIEDZ