Natężenie maksymalne - o co chodzi?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Sowa

Natężenie maksymalne - o co chodzi?

Post autor: Sowa » 31 sty 2005, 2:21

Witam!

Ja wlasciwie jestem kompletnym laikiem ale musz uzyskac odpowiedz na pewne (zapewne proste dla was) pytanie.

Mam odbiornik pradu stalego (Switch 5-portowy). Na tabliczce ma napisane "7.5V, 1000mA max". I tutaj problem. Jak mam rozumieć to "max" czy to znaczy że nie moge podłączyc zasilacza który ma mniej (np. 800mA), bo zasilacz sie zrypie, czy moze nie moge podlaczyc takiego co ma więcej bo switch sie zepsuje? A moze to jeszcze cos innego znaczy? Bardzo prosze... Wyjasnijcie mi to i wmiare łopatologicznie jeśli sie da.

Czy możliwe że zasilacz 800mA max uległ uszkodzeniu bo zasilał urządzenie 1000mA max??

Czy dla urządzenia 1000mA musze miec zasilacz o dokladnie taki naterzeniu wyjsciowym czy tez może ono byc wieksze (mniejsze)?

Czekam na odpowiedzi

Pozdr.
Sowa

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 sty 2005, 6:11

Jeżeli na switchu masz napisane 1000mA max to oznacza że może on pobierać maksymalnie 1 A prądu z źródła zasilania i zasilacz nie powinien być słabszy tzn też musi mieć co najmniej dopuszczalną obciążalność 1A.

Sowa

Post autor: Sowa » 01 lut 2005, 12:23

Ok. Czyli mam kupić zasilacz powyżej 1000mA, tak??

A co z drugim pytaniem?
Możliwe ze zasilacz 800mA uległ uszkodzeniu po 2 tygodniach ciągłej pracy dlatego ze był 800mA a Switch 1000mA? Uszkodzony jest w tym sensie ze daje jakby słabszy prąd. Kontrolka zasilania na switchu tak przygasa momentami i jak sie czasami na chwile zapali jasniej to wtedy Switch zaczyna dzialac na tą chwile.

ODPOWIEDZ