Na elektrodzie znalazłem schemat:

I mam pytanie: czy ten układ będzie działał? Jakie inne tranzystory można dać zamiast BC107 (bo są ciężko dostępne) ?

Niestety norma.Luminofor pisze:1. Za elementy dałem prawie 13zł. (potencjometr 5zł). Wydaje mi się to strasznie drogo jak na 11 podstawowych elementów, czy to normalne?
Środkowa nóżka to wyprowadzenie suwaka, boczne to wyprowadzenia "skrajne".Luminofor pisze:2. Jak podłączyć potencjometr? Ma 3 nóżki, wygląda podobnie jak ten:
Zależy co uważasz za masę (jako porządny abiturient technikum elektronicznego na pewno wiesz, że napięcie czyli potencjał mierzymy względem jakiegoś punktuLuminofor pisze:3. Układ jest na +/- 4,5V, ale ostatnio nurtuje mnie pytanie jak są układy np. na +9V/masa (GND), to czy to samo co +/-9V? Tzn mam zasilacz i on daje +/- jakieś napięcie, np +/-4,5V, to czy różnica potencjałów między jego zaciskami to 4,5V czy 9V? (4,5-(-4,5))=9V ? Miernikiem wychodzi 4,5V ale wolę się upewnić.
Raczej przepłaciłeś ze 2-3 razy.Luminofor pisze:czy to normalne?
Skrajne to końce pontencjometru. środkowy do ślizgacz. Układ jest taki sam jak na schemacie.Luminofor pisze:2. Jak podłączyć potencjometr? Ma 3 nóżki, wygląda podobnie jak ten
Generalnie powinno być 9V. 3 zaciski, - , +, 0. Między - i + będzie 9V a między - i 0 oraz 0 i + 4,5V. Generalnie można to przestawić jako dwa źródła napięcia połaczone szeregowo z wyprowadzonym środkiem którym jest wtedy potencjał 0.Luminofor pisze:mam zasilacz i on daje +/- jakieś napięcie, np +/-4,5V, to czy różnica potencjałów między jego zaciskami to 4,5V czy 9V?
Będą dobre. Napięcie na kondensatorze które wytrzyma jest o pierwiastek z 2 większe od tego co napisano na kondensatorze, czyli dla 16V powinien wytrzymać max 22,5VLuminofor pisze:Czy kondensatory na napięcie 16V tu będą dobre? Bo takie kupiłem
Nie martw się Luminofor spaleniem jakiegoś elementu. Z tego co widzę narazie pacujesz na tanich elementach, więc ich uszkodzenie nie przyniesie wielkich strat, a jak się spali to będziesz miał okazję po raz pierwszy naprawić układ elektronicznyLuminofor pisze:Bo diody trochę słabo świecą podczas mrugania, myślałem, że jak dam większe napięcie o 1,5V to będzie lepszy efekt, ale boję się, że spalę jakiś element. Jak myślicie?