USBasp - programator AVR na USB.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Wojtek_b
-

USBasp - programator AVR na USB.

Post autor: Wojtek_b » 24 sie 2009, 0:13

Witam.

Przedstawiam lekko zmodyfikowany prze zemnie programator USBasp, którego autorem jest Thomas Fischl.

Trochę informacji o samym programatorze:
Programator USBasp, dzięki prostocie w budowie oraz zastosowaniu tanich i powszechnie dostępnych elementów, stał się bardzo popularny. Jego parametry pracy również nie ustępują, drogim profesjonalnym programatorom mikrokontrolerów AVR.

Główne cechy USBasp:

* Współpracuje z kilkoma systemami operacyjnymi – Linux, Mac OS X oraz Windows
* Nie wymaga dodatkowych układów, elementów SMD
* Potrafi programować uC z prędkością dochodzącą do 5kB/s
* Posiada opcję (Switch 2) zwolnienia prędkości programowania – dla procesorów z kwarcem wolniejszym od 1,5Mhz
* Dostarcza napięcie do programowanego układu (Switch 1)
* Sygnalizacja pracy diodami LED

Modyfikacja przedstawiona jest na poniższym schemacie:
Obrazek.

Główną zmienioną rzeczą jest zastąpienie zworek na DIP-SWITCH.
Płytka robiona metodą termo transferu. zastosowane zostały 2 krótkie zworki.

Obrazek

Programator obsługuje AVRDUDE od wersji 5.5 w górę. Polecam do niego nakładkę graficzną :)
Poniższe zdjęcie ukazuje układ pinów w programatorze:
Obrazek

Przepraszam za tak mało rozwinięty opis, ale już sam nie wiem co jeszcze mogę opisać. Zapraszam do przeczytania bardzo szczegółowego poradnika dotyczącego budowy, instalacji, jak i obsługi USBasp - http://diy-elektronika.pl/202-usbasp-pr ... avr-na-usb

Pozdrawiam
PS. Chętnie odpowiem na pytania

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 sie 2009, 12:16

No i super ;)
Ale może w takim razie wreszcie kolega mi odpowie na jedno pytanie :mrgreen:
Czy do tego trzeba wgrywac jakies dodatkowe stery?
Czy to działa pod Vista x64? :mrgreen:

Wojtek_b
-

Post autor: Wojtek_b » 24 sie 2009, 12:25

Tak trzeba zainstalować sterowniki w systemie.
Co do Visty, to najlepiej samemu sprawdzić, ja niestety nie mam takiej możliwości. Wiem natomiast, że niektórym programator poprawnie pracuje na Viście ale chyba na 32 bitach, nie pamiętam już.

Jeszcze jedno info odnośnie sterowników:

"Wszystkie sterowniki, programy można pobrać bezpośrednio z tej strony – linki na końcu artykułu. Pierwszą czynnością jaką należy zrobić przed przystąpieniem do instalacji sterowników programatora jest (jeśli nie mamy) zainstalowanie Libusb-win32.

Po zainstalowaniu LibUsb, można podłączyć programator do portu USB w komputerze, ważne jest by kabel łączący programator z komputerem nie był dłuższy niż 3m – komputer może wtedy nie rozpoznać urządzenia.

Po podłączeniu programatora powinien pojawić się “dymek” informujący o rozpoznaniu urządzenia. Jeśli jednak wyświetlony został komunikat o treści “Nie rozpoznano urządzenia USB” należy sprawdzić poprawność połączeń elektrycznych na płytce. Niektóre płyty główne (głównie te w laptopach) nie współpracują poprawnie z programatorem, gdy nie ma on wlutowanych diód 3,6V (omawiany tu programator posiada diody). [...]"

Zaczerpnięte z http://diy-elektronika.pl

ODPOWIEDZ