Fioletowy laser z Blu-ray Samsunga
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Fioletowy laser z Blu-ray Samsunga
Witam,
Kupiłem uszkodzony odtwarzacz Blu-ray z Samsunga BD-P1400. Chciałem wymontować laser, ale nie wiem gdzie może być fioletowy. Czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym? Poniżej fotki głowicy.
Jest jeden laser z trzema wyprowadzeniami i ruchomą soczewką, ale jest też osobna optyka do jakiegoś układu, który najwyraźniej też ma diodę laserową we wnętrzu.
Kupiłem uszkodzony odtwarzacz Blu-ray z Samsunga BD-P1400. Chciałem wymontować laser, ale nie wiem gdzie może być fioletowy. Czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym? Poniżej fotki głowicy.
Jest jeden laser z trzema wyprowadzeniami i ruchomą soczewką, ale jest też osobna optyka do jakiegoś układu, który najwyraźniej też ma diodę laserową we wnętrzu.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Tą TO-18 sprawdzałem. Ma trzy końcówki, masa standardowo w środku. Testowałem ze źródła prądowego 30mA do 15V, więc wygląda na spaloną. Najprawdopodobniej właśnie to jest 405nm i może jeszcze 655nm tam siedzi, bo po coś musi być ta ruchoma optyka. Natomiast ciekawi mnie jak się dobrać do tego układu scalonego, choć, po znajomym kolorze soczewki kolimatora widzę że to raczej 808 lub 655nm. Jednak mam nadzieję że się mylę...
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Hmm, nie wygląda mi to na laser, ale kto wie:) A wiesz może jak podłączyć tą diodę, gdzie plus, gdzie minus, skoro środkowa nóżka do niczego nie służy?
A co do "reszty", no niestety
, wybacz, ale na pewno mi się przyda, można zrobić dwa sterowane elektronicznie kolimatory. Co do "szkiełek" to chyba nie będę miał z nich pożytku
A co do "reszty", no niestety
Ja właśnie na szkiełka się najbardziej ślinię
A co do diody - nie wiem. Nie jest też powiedziane że te piny są tak jak napisałem. Najlepiej sprawdź tak jak napisałem z rezystorem. Możesz sprawdzić wszystkie możliwe kombinacje - od odwrotnego podłączenia z tak dużym rezystorem diodzie nic nie powinno być. Możesz wziąć nawet 10k.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Brakuje mi słów... fotografia chyba wszystko wyjaśnia 
Swoją drogą z tym sprawdzaniem na chybił trafił, to raczej kiepski pomysł
Dioda daje znak życia dopiero przy około 30mA. Na szczęście po wymontowaniu płytki można było ustalić gdzie jest masa:) Ciekawe jaką może mieć moc? Skoro prąd progowy wynosi 30mA to maksymalna moc pewnie będzie większa niż 50mW...
P.S. na jaki adres wysłać szkiełka?

Swoją drogą z tym sprawdzaniem na chybił trafił, to raczej kiepski pomysł
P.S. na jaki adres wysłać szkiełka?
No i gitara
Poniżej prądu progowego też dioda trochę świeci ale żeby to zobaczyć trzeba spojrzeć bezpośrednio na nią (oczywiście operacja ryzykowna i trzeba mieć pewność że się nie zdarzy impuls większego prądu). No ale w każdym razie uruchomiłeś i to najważniejsze. Co do mocy to trudno powiedzieć. Tutaj masz filmik z prądami progowymi diod z napędów od xbox-a : http://www.youtube.com/watch?v=gh-6sgwl0TE