W przypadku projektów a właściwie płytek, które zostały utworzone przy ustawieniu KiCAD'a, a właściwie edytora Pcbnew na język polski należy otworzyć plik płytki (rozszerzenie *.brd) w Notatniku (należy wybrać Otwórz -> Wszystkie pliki i w otwartym pliku płytki w sekcji
$SETUP odszukać wpis:
Kod: Zaznacz cały
Layer[0] Ścieżek signal
Layer[15] Elementów signal
i zmienić go na wpis:
Kod: Zaznacz cały
Layer[0] Copper signal
Layer[15] Component signal
Po czym należy zapisać zmiany w pliku zachowując oryginalne rozszerzenie pliku *.brd. Sposób ten nie zadział u mnie w pliku płytki utworzonym pod Linuksem. Przy próbie otwarcia zmodyfikowanego pliku płytki otrzymałem komunikat, że Edytor Pcbnew nie możne rozpoznać tego pliku.
Problemem w działaniu FreeRoutera są polskojęzyczne nazwy warstw w pliku płytki. Jeśli płytka zostanie utworzona przy ustawieniu Pcbnew w języku polskim, późniejsza zmiana na język angielski już nic nie daje. Trzeba ręcznie zmodyfikować plik płytki jak to wyżej opisałem. Najlepiej jest utworzyć "pusty" plik płytki, tzn. nie zawierający elementów, ścieżek, itp., przy ustawieniu edytora Pcbnew na język angielski. Po zapisaniu pliku płytki można się ponownie przełączyć na język polski. Wskazane wpisy w pliku płytki już nie ulegną zmianie. Jedynie nazwy warstw ścieżek i elementów będą wyświetlane w języku angielskim. Całe to zamieszanie z FreeRouterem nie działającym przy ustawieniu edytora Pcbnew na język polski wygląda na błąd w programie, a przynajmniej niedociągnięcie.