problem z synchronizacją

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jahu
-

problem z synchronizacją

Post autor: jahu » 15 sie 2009, 23:13

Cześć wam.
Jakiś czas temu kupiłem na aukcjach używany oscyloskop analogowy (Goldstar). Spisywał się nawet dobrze ale później zauważyłem osobliwe zjawisko. Mianowicie:
Przebieg na ekranie miał pewną graniczną wysokość powyżej, której był zsynchronizowany, jeśli był niższy od tej wysokości obraz zaczynał się przesuwać. Na początku mi to nie przeszkazało bo ta "graniczna" wysokość nie była duża - jakieś 3-4 kratki, po prostu powiększałem wykres zmieniając zakres i mierzyłem dalej. Jednak ostatnio się pogorszyło i żeby była synchronizacja muszę tak powiększać wykres, że przestaje się mieścić na ekranie.
Czy ktoś wie co się dzieje z moim oscyloskopem i jak można temu zaradzić?
Pozdro.

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 16 sie 2009, 19:18

Może to problem z ustawieniami synchronizacji. Czy ten oscyloskop ma pokrętło poziomu wyzwalania (LEVEL)?

Awatar użytkownika
jahu
-

Post autor: jahu » 18 sie 2009, 1:05

Tak, jest takie pokrętło. Kręcąc nim, udało mi się zrobić tak, że można oglądać przebiegi na dużych zakresach. Wiem do czego służy "level" ale nie wiem dlaczego w pewnych pozycjach gałki następuje brak synchronizacji.
ps. problem naprawiony. Pozdro.
ps2. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 sie 2009, 15:21

E.. jeżeli napisałeś "problem naprawiony", to dziwne się wydaje pytanie "Ktoś wie dlaczego tak się dzieje??". Jak usunąłeś problem to musiałeś dojść do jego przyczyny.

Awatar użytkownika
jahu
-

Post autor: jahu » 19 sie 2009, 11:30

Nie trzeba wiedzieć jak coś działa, żeby to naprawić :smile:.
W każdym razie już chyba wiem o co w tym chodzi.

ODPOWIEDZ