Witam.
Od razu zaznaczam, że jestem zielony w tych sprawach (trochę praktyki, zero teorii).
Jakiś czas temu oglądam sobie spokojnie telewizję. Nagle telewizor wykazuje tendencję do "siadania", ale działa nadal, w miarę upływu czasu - coraz gorzej. Wyłączyłem odbiornik. Po krótkiej chwili próbuję go ponownie uruchomić, ale ten nie wykazuje żadnej reakcji... Mierzę napięcie sieci. Zamiast 230V jest 140V. No to myślę, pewnie jakieś zwarcie na linii (w międzyczasie na dworze był całkiem solidny wiatr). Po kilku chwilach wiatr ustał. Mierzę napięcie - 74V. Po pewnym czasie zasilanie padło całkowicie. Myślę - pewnie naprawiają... Po około godzinie - siedząc w kuchni - załącza się lodówka. Mierzę napięcie 238V. No to odpalamy telewizor - działa normalnie.
Podczas pracy telewizora napięcie spada do 140V, odbiornik nadal działa. Dlaczego taki sam telewizor nie uruchamia się przy napięciu 140V? Niby przy starcie potrzebuje więcej mocy, ale chyba powinien się dłużej uruchamiać, a nie nie działać w ogóle. O co tu chodzi?
Działanie telewizora CRT przy niskim napięciu
-
000andrzej
- Użytkownik
Też nie rozumiem, jak po włączeniu TV może siąść napięcie.
Myślę, że nie o to chodziło a jedynie dlaczego przy 140V TV działa, a nie da się go włączyć.
Po prostu przetwornica ma swoją histerezę. Jak już chodzi - łatwiej ją utrzymać. Zaś po włączeniu przy 140V po prostu przetwornica nie zastartowała, więc to nie chodzi o czas tylko o parametry prądu potrzebnego do uruchomienia przetwornicy.
Myślę, że nie o to chodziło a jedynie dlaczego przy 140V TV działa, a nie da się go włączyć.
Po prostu przetwornica ma swoją histerezę. Jak już chodzi - łatwiej ją utrzymać. Zaś po włączeniu przy 140V po prostu przetwornica nie zastartowała, więc to nie chodzi o czas tylko o parametry prądu potrzebnego do uruchomienia przetwornicy.
Jeśli telewizor nie dostanie stabilnego napięcia zasilania, tylko o zbyt małej wydajności (np. nastąpi spadek na złym styku instalacji), to telewizor się nie włączy.
Zjawisko takie jest nie tylko związane z przetwornicą, ale także układem rozmagnesowującym kineskop podczas startu TV.
To samo zjawisko można zaobserwować, jeśli będziemy chcieli uruchomić TV z akumulatora i przetwornicy. Na podstawie poboru prądu podczas normalnej pracy nie można określić wymaganej mocy przetwornicy, ponieważ podczas startu pobór prądu jest znacząca większy. Jeśli przekroczy dopuszczalną moc przetwornicy, to ta się wyłączy, a TV nie ruszy.
Zjawisko takie jest nie tylko związane z przetwornicą, ale także układem rozmagnesowującym kineskop podczas startu TV.
To samo zjawisko można zaobserwować, jeśli będziemy chcieli uruchomić TV z akumulatora i przetwornicy. Na podstawie poboru prądu podczas normalnej pracy nie można określić wymaganej mocy przetwornicy, ponieważ podczas startu pobór prądu jest znacząca większy. Jeśli przekroczy dopuszczalną moc przetwornicy, to ta się wyłączy, a TV nie ruszy.