Bezpieczniki w Płytach Głównych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Gucioking

Bezpieczniki w Płytach Głównych

Post autor: Gucioking » 30 sty 2005, 2:30

Mam wielka prosbe czy ma ktos moze fotki bezpiecznikow w plytach glowych?? lub moze mi ktos powiedziec jak one wygladaja?? Bardzo prosze o pomoc mam kilka plyt i chcialbym sprawdzic czy to moze bezpieczniki.
Ps. Dopiero stawiam pierwsze kroczki w dziedzinie elektorniki wiec prosze sie ze mnie nie smiac :) Pozdrawiam Forumowiczow

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 sty 2005, 9:45

Nie radziłbym "grzebać" w płycie głównej. Bezpieczniki w płytach głównych stosuje się np do zabezpieczenia portów USB ale przeważnie są to wielokrotne (po jakimś czasie wracają do normalnego stanu). Nie znam się też dobrze na zagadnieniu zabezpieczania w ten sposób płyt głównych więc moje informacje mogą być nie pełne. na rys obok masz na pierwszym bezpiecznik SMD na płycie AOpen, poniżej przykład bezpieczników polimerowych przewlekanych i SMD.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ