Problem ze sterownikiem wyświetlacza LCD HD44780A00

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 08 sie 2009, 10:33

kayron pisze:No chyba że koledze zależy także na klawiaturze i chce rozgryzać protokół komunikacyjny z wyświetlaczem.
Jak dla mnie to ta klawiaturka jest zbędna. Wyświetlacz docelowo ma trafić do płytki testowej AVT2500

Postaram się dolutować ten potencjometr do kontrastu i zobaczyć co się stanie.
Gdy już dokończę całą płytkę testową i emulator oraz dojdę do obsługi wyświetlacza LCD dam znać czy zadziałało.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sie 2009, 13:59

A to nie lepiej sobie kupić nowy za 25zł :?: niż kombinować. Za 35zł można chyba nawet mieć 4x16znaków.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 08 sie 2009, 16:25

Chwilowo nie mam pieniędzy a chciałbym zacząć już naukę programowania ponieważ składam to już od ponad roku.

Podlutowałem potencjometr i owszem kontrast jest coraz to mniej wyraźny lub bardziej wyraźny podczas kręcenia. Z tym że prawa/lewa* strona wyświetlacza świeci wyraźniej niż lewa/prawa*.

*Nie wiem gdzie jest góra wyświetlacza a gdzie dół bo jeszcze nic nie wyświetlałem na nim :wink:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 sie 2009, 16:36

Zazwyczaj linia wypełniona kwadratami po podpięciu jedynie zasilania jest u góry.

ODPOWIEDZ