Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Do czego służą końcówki SET i RESET w realnym przerzutniku D(CMOS4013)?
W kursie cpld przerzutnik ten nie miał tych końcówek i był w stanie bezproblemowo działać.
Jak wykorzystać ten przerzutnik we własnym układzie? Chodzi mi o podział częstotliwości przez 2 a nie za bardzo wiem co z tymi końcówkami...
jak sama nazwa wskazuje służą one do zewnętrznego USTAWIANIA WYJŚCIA NA 1 lub WYZEROWANIA. Aktywny w 4013 jest stan wysoki. NIezależnie od tego co masz na wejsciu D i czy zegar działa czy nie, to poziom sygnały na wyjsciu zależy od tego który z S lub R jest aktywne. Jeśli ządne z nich to wówczas umożlwione jest przepisywanie z D na Q pod wpływem zegara (typ flip-flop).
Kulpina, bez urazy, ale zaczynasz zadawać coraz to prostsze pytania na forum?? Skorzystaj najpierw z google, a potem pytaj o takie błahostki. Wystarczy wpisać 4013 i cie zasypie odpowiedziami na ten temat. O proszę, nawet ze schematami co można z tego zrobić. Ja rozumiem że początkujący często mają problemy nawet z podstawami, ale to nie tłumaczy że się nie chce poszukać odpowiedzi samemu.