Witam
Mam problem z konfiguracją routera d-link di-524. Chcę podzielić łącze internetowe na komputer stacjonarny i laptopa. W komputerze stacjonarnym mam kartę wlan którą odbieram internet z lokalnej sieci.Mam też drugą sieciową kablową do której podłączyłem router. I teraz pytanie jak to wszystko skonfigurować?? Gdy podłącze kabel od stacjonarki do routera to przerywa mi połączenie które mam przez wlan. Net na laptopa chce oczywiście bezprzewodowo. Szukałem konfiguracji na google ale tam nie ma jak to zrobić w moim wypadku. Będę wdzięczny jak mi ktoś dokładnie opisze co i jak ustawić i w które wejscie w routerze podpiąć sieciówkę od stacjonarki, bo jest ich tam kilka. Z góry dzięki gajosp2.
Konfiguracja routera
Popróbuje. Jak możecie to dokładniej napiszcie jak to zmienić. Tylko ze nadajnik od neta jest jakieś 2km odemnie a w laptopie mam wbudowaną kartę wi-fi i nie wiem czy bedzie dostateczna siła sygnału. Wolałbym jednak oddzielić neta z komputera stacjonarnego. Tylko największy problem to że jak podłączę router pod stacjonarkę albo nawet bezpośrednio laptopa to mi odrazu przerywa połączenie wlan. Da się coś z tym zrobić??
Witaj!
Więc połączenie z internetem masz na stacjonarnym bo masz zapewne zewnętrzną antenę i kartę WiFi. Podłączasz router (bezprzewodowy jeśli masz, ale wystarczy zwykły access point) do karty sieciowej komputera PC kablem . Na stacjonarnym udostępniasz połączenie, ustawiasz sobie adresy i maskę tak żeby karta sieciowa ethernet i router czy tam AP były w jednej sieci i potem tylko robisz sobie w routerze zabezpieczenia, mac, WEP czy tam WPA i łączysz się z nim laptopem z kartą WIFI.
Ważne jest abyś udostępnił połączenie. Robi się to gdzieś w ustawieniach sieci w Windows, ale to musisz sam poszukać. Pamiętam, że kiedyś tak robiłem tylko, że laptopa podłączałem kablem.
Więc połączenie z internetem masz na stacjonarnym bo masz zapewne zewnętrzną antenę i kartę WiFi. Podłączasz router (bezprzewodowy jeśli masz, ale wystarczy zwykły access point) do karty sieciowej komputera PC kablem . Na stacjonarnym udostępniasz połączenie, ustawiasz sobie adresy i maskę tak żeby karta sieciowa ethernet i router czy tam AP były w jednej sieci i potem tylko robisz sobie w routerze zabezpieczenia, mac, WEP czy tam WPA i łączysz się z nim laptopem z kartą WIFI.
Ważne jest abyś udostępnił połączenie. Robi się to gdzieś w ustawieniach sieci w Windows, ale to musisz sam poszukać. Pamiętam, że kiedyś tak robiłem tylko, że laptopa podłączałem kablem.