Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ktoś z forum miał może styczność z układem IR2153? Znalazłem w internecie taki oto schemat zasilacza: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 955fb.html
Złożyłem całość tak jak na schemacie i układ niestety nie chce działać. Sptawdzałem oscyloskopem i nie ma wogóle sygnałów na bramkach tranzystorów. Włożyłem drugi układ IR i dalej to samo połaczenie na 100% jest ok bo sprawdzałem chyba z 10 razy, sama konfiguracje tez powina byc poprawna bo jest taka jak w nocie katalogowej. Dodam tylko że zamiast diody BA159 zastosowałem diode ustraszybką UF4007
wszystko jest dokładnie tak jak na schemacie, spróbowałem jeszcze zrobic inaczej, mianowicie zamiast zasilania scalaka za pomoca tego dzielnika z rezystora i kondensatora dałem zewnętrzny zasilacz między pin 1 a masę o napięciu wyjściowym 14V i dalej nic