Kilka dni temu skończyłem projekt sterownika do hydroforu pobierajacego wodę ze studni. Sterownik jest oparty i mikrokontroler Atmega8. Mówiąc z dużym skrócie
sterownik hydroforu - problem z zakłóceniami
sterownik hydroforu - problem z zakłóceniami
Witam wszystkich
Kilka dni temu skończyłem projekt sterownika do hydroforu pobierajacego wodę ze studni. Sterownik jest oparty i mikrokontroler Atmega8. Mówiąc z dużym skrócie
zadaniem sterownika jest włączanie i wyłaczanie pompy po odmierzeniu zadanej ilości wypompowanej wody. Hydrofor napędza silnik jednofazowy o mocy 750W. Całosć jest wyposażona w wyłącznik ciśnieniowy ktory jest uruchamiany gdy ciśnienie w zbiorniku osiągnie określoną wartosć. Na wyjściu jest zamontwany wąż gumowy o średnicy 1 cala i długosci około 4 metrów a nastepnie przez redukcje przechodzi w wąż o połowe cieńszy. Zasadniczo układ działa bez problemu, poprawnie zlicza wypompowane litry wody i wyłacza pompę ale tylko jeżeli nałozony jest gruby wąż. Jeżeli przez redukcję podłacze wąż cieńszy co jakis czas wyłacznik ciśnieniowy wyłacza pompę. I właśnie to częste wyłaczanie i właczanie pompy powoduje generowanie zakłóceń, przez ktore układ sie zawiesza. Czasami na wyświetlaczu pokazują sie jakieś śmieci, innym razem zawiesza sie sam procesor i wyłacza pompę, jedym słowem dzieja sie rózne dziwne rzeczy. Macie pomysł jak temu zaradzić? Jak najbliżej sie dało obok nóżek zasilania procesora i wyświetlacza wstawiłem kondensatory ceramiczne 100nF ale to nic nie pomogło, co jeszcze mozna zrobic? Pompa jest zasilana bezposrednio z sieci a ukłąd elektroniczny przez trafo mostek i stabilizator
Z doswiadczenia moge powiedziec, ze napisanie softu tak aby dzialal zajmuje 20% czasu. Usuniecie WSZYSTKICH bledow i pelna ochrona przed bledami to 80% czasu. Uklad profesjonalny od amatorskiego rozni sie szczegolami, np. profesjonalny sie nie zawiesza, a amatorski zawiesza sie raz na np. 1000h pracy.
Przyczyny bledu:
- zle skonfigurowane fuse bity
- kiepskie odsprzeganie zasilania
- zaklocenia elektromagnetyczne generowane przez wlaczanie/wylaczanie silnika
- kiepski uklad restu
- bledy w sofcie
- brak watchdoga
- za mala wydajnosc pradowa zasilacza
i masa innych potencjalnych pulapek... Wsadz uklad do metalowej puszki i w jednym miejscu podlacz mase, wyeliminuje to (a przynajmniej powinno) zaklocenia od silnika.
[ Dodano: 2009-07-30, 23:16 ]
A, i zaklocenia przenoszone w sieci elektrycznej... Sprobuj wstawic jeszcze dlawiki.
Przyczyny bledu:
- zle skonfigurowane fuse bity
- kiepskie odsprzeganie zasilania
- zaklocenia elektromagnetyczne generowane przez wlaczanie/wylaczanie silnika
- kiepski uklad restu
- bledy w sofcie
- brak watchdoga
- za mala wydajnosc pradowa zasilacza
i masa innych potencjalnych pulapek... Wsadz uklad do metalowej puszki i w jednym miejscu podlacz mase, wyeliminuje to (a przynajmniej powinno) zaklocenia od silnika.
[ Dodano: 2009-07-30, 23:16 ]
A, i zaklocenia przenoszone w sieci elektrycznej... Sprobuj wstawic jeszcze dlawiki.
Czy możesz wyjaśnić co oznacza że sterownik zlicza ilość wypompowanej wody? W jaki sposób to liczy? Z wydajności pompy w l/h?
Moim zdaniem do sterowania hydroforem w zupełności wystarczy wyłącznk ciśnieniowy który masz, plus ewentualnie stycznik. Przecież chodzi o to aby było utrzymywane (w miarę stałe) ciśnienie wody w zbiorniku a więc pompa musi być załaczana w miarę upływu wody. czyli spadku ciśnienia w zbiorniku, do tego w zupełności wystarcza wyłącznik ciśnieniowy.
jeśli chodzi o twój sterownik i zakłócenia to być może pochodzą one od drgających styków właśnie wyłącznika ciśnieniowego.
Moim zdaniem do sterowania hydroforem w zupełności wystarczy wyłącznk ciśnieniowy który masz, plus ewentualnie stycznik. Przecież chodzi o to aby było utrzymywane (w miarę stałe) ciśnienie wody w zbiorniku a więc pompa musi być załaczana w miarę upływu wody. czyli spadku ciśnienia w zbiorniku, do tego w zupełności wystarcza wyłącznik ciśnieniowy.
jeśli chodzi o twój sterownik i zakłócenia to być może pochodzą one od drgających styków właśnie wyłącznika ciśnieniowego.
sterownik zlicz litry za pomocą zwykłego licznika do ktorego wstawiłem bariere optyczną. Sam sterownik jest mi potrzebny bo służy głownie do nalewania wody do opryskiwacza, zadaję okreslona liczbę litrów ktora ma byc wlana włączam pompe a sterowni sam odlicza ilosć wody i wyłacza pompe. Przeliczanie z wydajnosci pompy na ilosc wody nie miało sensu bo im wydajnosc jest rózna przy roznym poziomie wody i nie przekłada sie to dokładnie na ściesle okreslona wypompowana ilosc. Zastosowanie zmodyfikowanego licznika bardzo dobrze sie sprawdziło.
[ Dodano: 2009-08-02, 10:55 ]
problem rozwiązany. Na wejście zasilania układu elektronicznego przed transformatorem wstawiłem filtr z zasilacz PC. Pompa jest zasilana z pominięciem tego filtru. Na przewodach z licznika litrów nałozyłem ferryt z przewodu USB i teraz nic juz sie nie zawiesza mimo częstego wyłaczania pompy
[ Dodano: 2009-08-02, 10:55 ]
problem rozwiązany. Na wejście zasilania układu elektronicznego przed transformatorem wstawiłem filtr z zasilacz PC. Pompa jest zasilana z pominięciem tego filtru. Na przewodach z licznika litrów nałozyłem ferryt z przewodu USB i teraz nic juz sie nie zawiesza mimo częstego wyłaczania pompy