Problem z programatorem ZL2PRG- Czy ktos uzywa PonyProg2000?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
arusek
-

Problem z programatorem ZL2PRG- Czy ktos uzywa PonyProg2000?

Post autor: arusek » 27 sty 2005, 11:32

Witam
Mam problem z programatorem do Atmeli. ZL2PRGZlozyłem układzik i przy standardowym podłaczeniem np do 2313 ponyprog 2000 wyswietla komunikat o nieznamym urzadzeniu itp .
CZy ktos spotkał sie z podobnym problemem???
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 sty 2005, 19:28

Taki sam programator używam i z PonyProg i nie miałem żadnych problemów. Co masz ustawione w "I/O port setup" i czy w "Device" masz ustawiony właściwy mikrokontroler (zakładam że połaczenie miedzy ZL2PRG a płytką z mikrokontrolerem jest prawidłowe)?

arusek
-

Post autor: arusek » 28 sty 2005, 12:18

Mam pytanko czy dobrze mysle?
Z programaatora do procka podłaczam tylko miso mosi i sck i restet?
a zasilanie odzielnie 5v i do procka tylko kwarc i kondensatorki.
I to chyba wszystko.?
Port drukarkowy Ltp1.
W czym moze tkwic błąd?
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

arusek
-

Post autor: arusek » 28 sty 2005, 12:19

Zamiast kondesatorka 100nf w programatorze na plytce mam 220 nf zamiast 100 ale to chyba nie moze powodowac problemu.Niewiem juz sam co moge sprawdzic?
moze lpt1 mam zwalone?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 sty 2005, 17:12

zasilać musisz uC ale zasilanie (+ i masa) musi docierać do programatora. LPT ustaw na EPP, drukarka ci działa?

arusek
-

Post autor: arusek » 31 sty 2005, 11:36

spokoi czyli musze oprocz zasialania 5v na procka te same zasilanie podłaczyc do zasilania programatra??
Ale podobno tak przynjminiej napisli w instrukcji układ pobiera napiecie z lpt.
Drukarke mam na usb ale mam tez inny programator z bascoma Simple.
i dziala wiec raczej lpt mam sptawne..
sprawdzalem juz kilka razy połączenia ..ale sprobuje zrobic tk jak mowisz i podlaczyc do programatora zasilanie zewnetrzne..
Dzieki
ps
mam nadzieje z enie spale LPt
:)
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 sty 2005, 18:27

arusek pisze:spokoi czyli musze oprocz zasialania 5v na procka te same zasilanie podłaczyc do zasilania programatra??
Ale podobno tak przynjminiej napisli w instrukcji układ pobiera napiecie z lpt.(...)
Nikt nie napisał że programator pobiera zasilanie z LPT. To jest programator ISP czyli In System Programmer umożliwiający zaprogramowanie mikrokontrolera w systemie (układzie ) w którym pracuje. A teraz zacytuję co jest napisane w dokumentacji:
Mikrokontrolery AVR firmy Atmel są wyposażone w interfejs umożliwiający programowanie ich pamięci już po zamontowaniu w systemie (ISP). (...)
Schemat elektryczny programatora ZL2PRG pokazano na rys. 1. Układ U1 spełnia rolę separatora linii I/O interfejsu drukarkowego Centronics od systemu, w którym znajduje się programowany mikrokontroler. Interfejs
jest zasilany napięciem pobieranym z systemu, w związku z czym podczas korzystania z niego nie trzeba stosować dodatkowego zasilacza.
z systemu oznacza z układu w którym pracuje uC a nie z komputera, popatrz na ścieżki na płytce i zauważysz że piny zasilające U2 połaczone są do pinów 2 (VCC) i 4,6,8,10 (GND) złacza JP1. czyli jeśli układ z uC zasilasz z jakiegoś zasilacza i na złacze programujące wyprowadzisz też VCC i GND to zasilisz tym samym programator i w tym sensie nie trzeba oddzielnego zasilacza. Mam nadzieję że to wyjaśnia sprawę.

ODPOWIEDZ