AVR i sterowanie urządzeniem 10V
AVR i sterowanie urządzeniem 10V
Witam,
Chce uC AVR ATmega16 sterować (włączać i wyłączać) urządzenia na 10V.
Jaki układ muszę zastosować ? Chcę żeby kiedy na danym pinie ATmegi jest stan wysoki urządzenie działa, stan niski nie działa.
Napięcie zasilające jest 12V. Z tych 12 woltów stabilizatorem jest zmiejszane na 5V dla ATmegi.
Chce uC AVR ATmega16 sterować (włączać i wyłączać) urządzenia na 10V.
Jaki układ muszę zastosować ? Chcę żeby kiedy na danym pinie ATmegi jest stan wysoki urządzenie działa, stan niski nie działa.
Napięcie zasilające jest 12V. Z tych 12 woltów stabilizatorem jest zmiejszane na 5V dla ATmegi.
Lepiej daj se galwaniczną izolacje np. PC817, to fotodioda i fototranzystor w jednej obudowie DIL4. Wtedy jest przynajmniej pewność że CPU nie pójdzie z dymem jak by się coś stało.
PS. Jakość marna bo na szybko na karteczce narysowane.
O sorry narysowałem ci port I/O na 10V, a nie układ zasilania, ale po dodaniu do tego MOSFETa jak BUZ 11, też się da włączać i wyłączać zasilanie jakiegoś układu.
PS. Jakość marna bo na szybko na karteczce narysowane.
O sorry narysowałem ci port I/O na 10V, a nie układ zasilania, ale po dodaniu do tego MOSFETa jak BUZ 11, też się da włączać i wyłączać zasilanie jakiegoś układu.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 11:44 przez kayron, łącznie zmieniany 3 razy.
Oczywiście że są takie drivery mocy np. TD62786 to 8 źródeł prądowych, o wydajności 500mA każde, lub ULN2803 to 8 tranzystorów NPN Darlinga z diodami zabezpieczającymi o wydajności 500mA każdy do 50V MAX.
Przy czym należy pamiętać że w takim wypadku jak padnie jeden tranzystor to trzeba wymieniać cały scalak, który nie koniecznie jest tani.
Przy czym należy pamiętać że w takim wypadku jak padnie jeden tranzystor to trzeba wymieniać cały scalak, który nie koniecznie jest tani.
no to może ktoś mi powie dlaczego nie działa to ?:)
podłączone to mam tak jak na schemacie, odbiornikami są diody 10V czerwone.
no i nie działa ;/ tzn diody nie świecą.
Katoda do GND
Anoda do wyjścia ULN2803
podłączone to mam tak jak na schemacie, odbiornikami są diody 10V czerwone.
no i nie działa ;/ tzn diody nie świecą.
Katoda do GND
Anoda do wyjścia ULN2803
Ostatnio zmieniony 26 lip 2009, 15:36 przez n0lab, łącznie zmieniany 3 razy.