Silnik z FDD 1,44
Silnik z FDD 1,44
Witam. Wiecie może czy silnik z fdd który obraca dyskietka jest krokowy czy BLDC? próbuje go wysterować ale mi sie nie udaje.Szukam także noty katalogowej układu :
ALPS
SD709A
ALPS
SD709A
W stacji dyskietek najczęściej można znaleźć silnik 3-fazowy razem z 3 halotronami (służącymi do ustalenia aktualnej pozycji wirnika) oraz sterownikiem, który przełącza poszczególne uzwojenia na podstawie sygnałów z halotronów.
Ciekawą funkcją tego sterownika jest generator sygnału zegarowego, z który ogranicza maksymalną prędkość obrotową.
Można stwierdzić, że typ silnika to BLDC, jednak sterownik z reguły wymaga halotronów.
Ciekawą funkcją tego sterownika jest generator sygnału zegarowego, z który ogranicza maksymalną prędkość obrotową.
Można stwierdzić, że typ silnika to BLDC, jednak sterownik z reguły wymaga halotronów.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Co ciekawe, można nim bardzo łatwo sterować za pomocą 3 tranzystorów. Dla każdego uzwojenia po jednym tranzystorze, a środek do zasilania. Oczywiście nie uzyska się wtedy pełnej sprawności, ale jest to bardzo wygodne. Standardowo BLDC zasila się 3 parami komplementarnych tranzystorów, prąd zawsze płynie przez dwa uzwojenia na raz. W zależności od odczytów z hallotronów ustawia się odpowiednie stany na tranzystorach. Jest tylko 6 możliwych stanów, tak więc sterownik jest bardzo prosty.
Najprostszym sposobem jest włączenie silnika w normalny sposób, poprzez zwarcie odpowiednich pinów w złączu stacji dyskietek oraz naciśnięcie przycisku czujnika obecności dysku (który jest wciśnięty po włożeniu dyskietki do stacji).
Porównanie napięć na poszczególnych pinach sterownika w trakcie kręcenia się silnika z tymi, gdy silnik stoi daje szanse wydedukować, który z nich odpowiada za włączenie silnika.
Niestety z dokumentacją sterownika może być problem, ja nic ciekawego nie znalazłem.
[ Dodano: 2009-07-14, 20:21 ]
Porównanie napięć na poszczególnych pinach sterownika w trakcie kręcenia się silnika z tymi, gdy silnik stoi daje szanse wydedukować, który z nich odpowiada za włączenie silnika.
Niestety z dokumentacją sterownika może być problem, ja nic ciekawego nie znalazłem.
[ Dodano: 2009-07-14, 20:21 ]
Jest więcej możliwych stanów, np. gdy prąd wpływa do silnika jednym uzwojeniem, a wypływa dwoma.Aro pisze:Jest tylko 6 możliwych stanów, tak więc sterownik jest bardzo prosty.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Trochę zmyliłem, bo napisałem że prąd płynie tylko przez dwa uzwojenia, a miałem na myśli proste sterowanie, gdzie używa się tylko poziomów logicznych 0 i 1. Czyli wszystkie uzwojenia pracują na raz.M@rek pisze:Jest więcej możliwych stanów, np. gdy prąd wpływa do silnika jednym uzwojeniem, a wypływa dwoma.
Używasz tylko trzech wyprowadzeń, więc są trzy sytuacje kiedy prąd wpływa jednym, a wypływa dwoma, oraz trzy kiedy wpływa dwoma a wypływa jednym, w sumie 6 możliwych stanów. Takie sterowanie choć proste (na hallotronach też jest 6 różnych stanów) to jednak bardzo skuteczne.
Oto przykład zbudowania sterownika do silnika trójfazowego (link) z wykorzystaniem wbudowanych w silnik halotronów. Niestety połączenia halotronów z układem należy wykonać metodą prób i błędów, bo nie wszystkie możliwości są poprawne.
Większość tego typu sprzętów posiada halotrony wykorzystywane jako czujniki położenia rotora.
Jeśli ich nie masz, to możliwe, że:
- trafiłeś na taki właśnie model, który na sztywno sterował silnikiem bez odczytu jego położenia (jeśli się go odpowiednio nie rozpędzi podczas startu, to uzyskasz dokładnie taki efekt jak opisałeś, czyli tylko lekkie drgania) albo wykorzystywał napięcia indukujące się w niezasilanych uzwojeniach,
- podczas demontażu wnętrzności nie zauważyłeś halotronów, więc się ich pozbyłeś (może da się je jeszcze odnaleźć),
- cały czas są gdzieś w silniku, np. pod uzwojeniami lub jakąś zalewą zabezpieczającą uzwojenia i wystarczy je znaleźć,
Niestety nie wiem nic o sterowniku (nie znalazłem dokumentacji), więc nie wiem, z czym masz do czynienia.
Większość tego typu sprzętów posiada halotrony wykorzystywane jako czujniki położenia rotora.
Jeśli ich nie masz, to możliwe, że:
- trafiłeś na taki właśnie model, który na sztywno sterował silnikiem bez odczytu jego położenia (jeśli się go odpowiednio nie rozpędzi podczas startu, to uzyskasz dokładnie taki efekt jak opisałeś, czyli tylko lekkie drgania) albo wykorzystywał napięcia indukujące się w niezasilanych uzwojeniach,
- podczas demontażu wnętrzności nie zauważyłeś halotronów, więc się ich pozbyłeś (może da się je jeszcze odnaleźć),
- cały czas są gdzieś w silniku, np. pod uzwojeniami lub jakąś zalewą zabezpieczającą uzwojenia i wystarczy je znaleźć,
Niestety nie wiem nic o sterowniku (nie znalazłem dokumentacji), więc nie wiem, z czym masz do czynienia.
hallotronów nie ma na 100% jest tylko stojan i uzwojenia. Wiem juz ze to silnik BLDC zrobiłem mały test i podłączyłem szeregowo diody i nic(krokowiec powinien pracować).wykorzystam oryginalny uklad ze stacji tylko trochę za wolne ma obroty nie wiecie jak je podkręcić ?
Znalazłem sposób jak przyspieszyć silnik
wystarczy podać GND na 13 nogę układu sd709A
Znalazłem sposób jak przyspieszyć silnik