Ładowarka akumulatorów z zasilacza AT-problem z pradem

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Ładowarka akumulatorów z zasilacza AT-problem z pradem

Post autor: Nick_2 » 11 lip 2009, 11:31

Witam
Mam problem z pomiarem prądu ładowania w ładowarce z poniższego linku:
http://gayos.w.interia.pl/ladowarka.html
dokładny schemat ładowarki jest tu: http://gayos.w.interia.pl/ladschem.gif
Według opisu autora schematu przerobiłem zasilacz (w moim wypadku AT) od starego komutera. W miejscu amperomierza na schemacie wstawiłem bocznik ze starego amperomierza o rezystancji 0,1R. Do monitorowania paramentrów akumulatora, tj napiecia na jego zaciskach i prądu ładowania zrobiłem moduł na procesorze Atmega8 i wyświetlaczu LCD. Napięcie i prąd ma być mierzone za pomocą wewnętrznych przetworników procesora. Pomiar napięcia działa, w tym przypadku podłączenie przetwornika do ładowarki nie było problemem. Kłopot jest natomiast przy pomiarze prądu. Pomiar przetwornikiem odbywa sie za między masą, ktora jest wspólna dla mojego modułu i łądowarki a danym punktem. Problem w tym że w przypadku pomiaru prądu należy mierzyc przetwornikiem napiecie bezpośrednio na zaciskach bocznika, ktory "nie jest na masie" W jaki sposób podłaczyc wejscie przetwornika z tym bocznikiem? Nie chciałbym zasilać mojego układu z innego źródła

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 11 lip 2009, 12:16

Jak bierzesz do pomiaru spadek na boczniku to musisz bocznik przenieść na stronę "GND" wtedy będziesz mógł sobie normalnie mierzyć prąd przetwornikiem w Atmedze.

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 11 lip 2009, 16:05

dzieki Snow, faktycznie to najprostsze rozwiązanie teraz już działa :)

ODPOWIEDZ