Stałe zasilanie ramki LCD (obrazki)
Stałe zasilanie ramki LCD (obrazki)
Witam. Zanim zadam właściwe pytanie może opiszę o co mi chodzi. Kupiłem małą ramką LCD, dzięki której mogę oglądać przewijające się 63 obrazki. Ramka zasilana jest przez łącze USB i na czas jego podłączenia na ekranie ukazuje się komunikat USB CONNECTED (nie można oglądać zdjęć). Po odłączeniu kabelka zasilania (czyli USB) ramka może pracować około 12 godzin i ponownie wymaga ładowania. Wewnątrż ramki znajduje się malutki akumulatorek na napięcie 3,7V. I teraz właściwe pytanie: czy można podłączyć np. samochodową ładowarkę od telefonu komórkowego (napięcie 5V) bezpośrednio do akumulatorka z pominięciem gniazda USB (chodzi mi o ciągłą pracę - bez przerw na ładowanie)?
Pozdrawiam
BoKo
Pozdrawiam
BoKo
Nie mozna, bo przeladujesz akumulator i skrocisz jego zywotnosc. W ramce znajduje sie (a przynajmniej powinien) uklad konrolujacy proces ladowania akumulatora. Lepszym pomyslem byloby wyjecie akumulatora i podlaczenie zamiast niego zasilacza na 3.7V, chociaz z 3.3V (lato dostepne stabilizatory scalone) tez powinno to pracowac.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
alaris pisze:Nie mozna, bo przeladujesz akumulator i skrocisz jego zywotnosc. W ramce znajduje sie (a przynajmniej powinien) uklad konrolujacy proces ladowania akumulatora.
Właśnie dlatego można zastosować takie rozwiązanie
Jeśli masz stary kabel USB zobacz co się stanie przy samym zasilaniu ramki z portu USB, z odciętymi (w kablu) liniami danych a pozostawionym jedynie zasilaniem.
No nie wiem... Jezeli namonalne napiecie wynosi 3.7V, to obstawiam, ze jest to akumulator polimerowy, litowo-jonowy lub podobny. Laduje sie to napieciem 4.2V i po przylozeniu 5V moze on tego nie wytrzymac.joon pisze:Właśnie dlatego można zastosować takie rozwiązanie![]()
[ Dodano: 2009-06-27, 15:14 ]
Ale w pierwszej faize powinno byc ladowanie stalym pradem, dopiero na koncu stalym napieciem.
Obawiam sie, ze to jest niewykonalne, chyba ze:olo16 pisze:1. zmiana firmware'u ramk
- napiszesz soft od zera,
- ukradniesz go producentowi i zmodyfikujesz
Poza tym nie bedzie latwo ustalic, jaki model mikrokontrolera/procesora/fpga (???) zostal uzyty. Oznaczen raczej nie zostawia sie na scalakach, aby utrudnic zycie konkurencji.
Pytanie jak zachowa sie firmowy uklad ladujacy, bo moze sporo nabruzdzic...2. dodanie DOBREGO mechenizmu autoładowania, a nie jakiś obcięty kabalek USB do styków akumulatora
Toz wlasnie napisalem.olo16 pisze:Najlepsze wyjście to 3.
Dzięki zo podpowiedzi! Joon próbowałem - żadnej zmiany przy podłączeniu samego zasilania bez danych.
Rozebrałem zasilacz od telefonu (domowy i samochodowy) i nawet chciałem podesłać zdjęcia "bebechów" ale jak na złość po wymianie bateryjek mam info z aparatu cyfrowego "card memory error" (znowu coś diabli wzięli). W zasilaczu domowym znalazłem diodę Zenera na napięcie 4.7V. Czy wystarczyłoby zmienić ją na np. 3.6V i rozwiązany byłby temat zasilania (przy założeniu, że odłączam akumulatorek!)? Czy dołożenie na wyjściu zasilacza samochodowego takiej samej diody Zenera również dałoby ten sam efekt (zasilacz samochodowy to zupełnie inna konstrukcja)?
Darujcie pytania laika ale mam prawie siedemnastoletnią przerwę z temacie drobnych napraw elektronicznych, mieszkam chwilowo w USA i nawet przychodzi mi do głowy pytanie skąd miałbym wziąć samą diodę Zenera? Internet?
Pozdrowienia
BoKo
Rozebrałem zasilacz od telefonu (domowy i samochodowy) i nawet chciałem podesłać zdjęcia "bebechów" ale jak na złość po wymianie bateryjek mam info z aparatu cyfrowego "card memory error" (znowu coś diabli wzięli). W zasilaczu domowym znalazłem diodę Zenera na napięcie 4.7V. Czy wystarczyłoby zmienić ją na np. 3.6V i rozwiązany byłby temat zasilania (przy założeniu, że odłączam akumulatorek!)? Czy dołożenie na wyjściu zasilacza samochodowego takiej samej diody Zenera również dałoby ten sam efekt (zasilacz samochodowy to zupełnie inna konstrukcja)?
Darujcie pytania laika ale mam prawie siedemnastoletnią przerwę z temacie drobnych napraw elektronicznych, mieszkam chwilowo w USA i nawet przychodzi mi do głowy pytanie skąd miałbym wziąć samą diodę Zenera? Internet?
Pozdrowienia
BoKo
Może http://www.digikey.com/ lub jakieś rozbiórki sprzętu i szukanie ale chyba zamówić prościej.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Sorki dopiero teraz zrozumiałem że autorowi chodzi właśnie o to żęby w czasie łądowania nie pojawiał się ekran informujący o ładowaniu.
Właśnie dlatego moja propozycja podpięcia do ramki samego napięcia wydaje się sensowna, sprawdź jak wtedy będzie zachowywała się ramka.BoKo pisze:Ramka zasilana jest przez łącze USB i na czas jego podłączenia na ekranie ukazuje się komunikat USB CONNECTED (nie można oglądać zdjęć)