Częstotliwość dzięki napięciu ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
spark
Użytkownik

Częstotliwość dzięki napięciu ?

Post autor: spark » 23 sty 2005, 11:57

Czy jest możliwość zbudowania urządzenia generującego częstotliwośc która opiera się na napięciu? Mam zbudować coś w stylu czujnika do parkowania, jeśli jakiś obiekt jest blisko czujnika, głośnik miałby wydawać sygnał np. 1 co 1/4 sekundy, a gdy jednak obiekt jest daleko od czujnika to głośnik wydawałby sygnały np. 1 na 2 sekundy. Czy jest to proste do zrobienia?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 23 sty 2005, 13:16

To mógłby być najogólniej mówiąc VCO (Voltage Controlled Oscillator), czyli przetwornik napięcie-częstotliwość, ale większym problemem będzie sam pomiar odległości. Masz już na to jakiś pomysł?

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 23 sty 2005, 13:58

Na razie to myślałem o nadajniku na podczerwień. Nadajnik i odbiornik byłyby zwrócone w tym samym kierunku, przez co fala podczerwieni odbijając się od przedmiotu wracałaby do odbiornika. Na odbiorniku będzie stan wysoki jeśli jakiś przedmiot jest blisko a stan niski - jeśli przedmiot będzie daleko (lub go wogóle nie będzie). Jest to na razie tylko teoria, której nie sprawdzałem w praktyce ale czytałem, że jest to możliwe. Prawda?

PanLeon
-

Post autor: PanLeon » 24 sty 2005, 12:16

Taki układ proponowałbym wykonać w oparciu o ultradźwięki - tak jak to jest powszechnie wykonywane i montowane w samochodach. Zastosowanie światła (podczerwień to też światło) jest trudne do realizacji ze względu na potrzebę określenia jakiegoś progu (wartości dla odebranego sygnału) któryby rozgraniczał że coś jest "daleko" albo "blisko". nie ma natomiast żadnych szans (w warunkach domowych) na pomiar tej odległości. Natomiast ultradźwięki pozwalają na ciągły pomiar odległości od przeszkody - możesz łatwo wykonać urządzenie które będzie w miarę zbliżania się do przeszkody alarmowało coraz głośniej...

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 26 sty 2005, 15:53

Dzięki za pomysł ale raczej zostanę przy swoim. Nie mówię, że czujnik oparty o ultradźwięki byłby zły, ale na moim stopniu "zaawansowania" (3 klasa gimnazjum a elektroniką interesuję się dopiero 2 lata) dobry będzie pomysł z podczerwienią. A wracając do VCO, czyli generatora sterowanego napięciem, to chciałbym się spytać z jakich podstawowych obwodów musi się składać ? Bo znalazłem schemat w necie ale jest trochę trudny a poza tym nie mam dostępu do elementów tam potrzebnych. Czy jest jakiś prosty schemat tego VCO oparty na kilku elementach?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2005, 15:55 przez spark, łącznie zmieniany 1 raz.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 26 sty 2005, 15:54

PS. A to jest ta stronka z tym schematem:

http://www.elektroda.net/radio/stergen_napiecie.html

Jeszcze raz dzięki !

ODPOWIEDZ