Problem z laserem

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Problem z laserem

Post autor: Emil1991 » 09 cze 2009, 10:29

Witam

Naprawiam laser dyskotekowy Shinp i w związku z tym mam pytanie. We wnętrzu urządzenia są dwie płytki drukowane. Jedna to sterownik całego urządzenia, a druga odpowiada za zasilanie lasera. Obie te płytki połączone są dwużyłowym przewodem. Jeżeli laser pracuje, to na tym przewodzie pojawia się napięcie 5V, co (tego właśnie nie jestem pewny) powinno włączyć laser. Czy tak? A na wyjściu które idzie do diody laserowej ciągle jest napięcie 3.9V. Podejrzewam więc że coś na tej płytce jest uszkodzone. Szukam też schematu ale nigdzie nie mogę znaleźć. Do tego wszystkiego sama dioda laserowa też jest uszkodzona bo przy napięciu 2V prąd wynosi jakieś 2A :mrgreen: I zamiast na zielono świeci na czerwono (tego to ja już w ogóle nie rozumiem :shock: ).

Pomóżcie znaleźć schemat i dlaczego ten laser zachowuje się tak dziwnie?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 cze 2009, 17:08

Hej. Przewód łączący obie płytki to jak słusznie zauważyłeś modulacja pracy lasera. Jednak jeśli ten przewód odłączysz to laser będzie świecił cały czas. Nie wiem, czy żeby go zgasić trzeba podać tam napięcie czy zewrzeć styki tego złącza, ale na pewno sygnał podany na to wejście gasi laser a nie zapala.
Układ zasilania lasera jest stabilizatorem prądu a nie napięcia. Dlatego pomiar napięcia na wyjściu nie ma sensu. Jeśli chcesz sprawdzić czy działa poprawnie to podłącz do tego wyjścia sam amperomierz, albo ewentualnie z dwoma diodami prostowniczymi szeregowo. W przypadku lasera zielonego prąd powinien wynosić co do wartości około dziesięciokrotność mocy lasera (w laserze 100mW na diodę leci około 1A). Laser świeci na czerwono, bo zielone lasery są dość specyficzne. To są lasery DPSS czyli lasery na ciele stałym (konkretnie Nd:YVO4) pompowane podczerwonymi diodami laserowymi. I tutaj UWAGA - nawet jeśli laser nie świeci na zielono to może emitować podczerwień która bardzo skutecznie może oślepić. Nawet w nie świecący (światłem widzialnym) laser nie wolno spoglądać! Moim zdaniem u Ciebie jest upalona dioda laserowa. Będzie to właśnie tak się objawiać, że będzie świecić bardzo ciemno na czerwono i ewentualnie jeszcze troszkę na zielono. Jakiej mocy był ten laser?

Aha, jeszcze jedno. Nie wolno diod laserowych zasilać stałym napięciem! Jeśli tak próbowałeś sprawdzić czy dioda laserowa jest sprawna to prawdopodobnie nawet jeśli była to już nie jest.

Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 09 cze 2009, 21:13

No więc sprawdziłem płytkę tak jak napisałeś i działa :grin: Tylko że podanie 5V na płytkę powodowało zapalenie lasera, nie brak sygnału tak jak napisałeś.

W takim razie pozostaje wymiana diody laserowej, którą właśnie potraktowałem napięciem stałym z zasilacza stabilizowanego. Dioda świeci pod wpływem tego napięcia, ale bardzo słabo i pobiera ogromny prąd. Ale raczej to nie ja ją uszkodziłem bo już wcześniej dziwnie świeciła. :razz:

Tylko jest mały problem-diody laserowe o mocy ok. 20-30mW (myślę że właśnie taka tam jest) kosztują dosyć sporo :neutral: Czy wystarczy taka o mocy 5mW np. ze wskaźnika laserowego? można ją dostać już za 30 zł.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 cze 2009, 22:15

Emil1991 pisze:Dioda świeci pod wpływem tego napięcia, ale bardzo słabo i pobiera ogromny prąd.
Tak właśnie zachowują się uszkodzone diody laserowe.
Emil1991 pisze:Tylko jest mały problem-diody laserowe o mocy ok. 20-30mW (myślę że właśnie taka tam jest) kosztują dosyć sporo :neutral: Czy wystarczy taka o mocy 5mW np. ze wskaźnika laserowego? można ją dostać już za 30 zł.
Jeśli laser tego typu ma moc światła zielonego 20mW, to w środku siedzi dioda podczerwona (808nm) o mocy około 200mW. Niestety takie diody kupowane pojedynczo są drogie (TME.pl o ile pamiętam około 70zł + przesyłka, ale jeszcze obudowa diody musi pasować) i naprawa pewnie będzie nieopłacalna, chyba że się coś zakombinuje z tą diodą :)

Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 10 cze 2009, 10:06

A gdybym wstawił np. taką diode:
http://www.sklep.avt.pl/p/pl/485940/mod ... kowej.html

Chciał bym żeby ten laser jakoś działał, nie koniecznie tak jak z oryginalną diodą. Wczoraj wstawiłem diodę z bazarowego wskaźnika za 5 zł i powstawały wzory, ale były za ciemne :neutral:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 cze 2009, 15:53

Nic z tego, to MUSI koniecznie być dioda 808nm, inaczej nie będzie działać W OGÓLE. Pokaż jak ten laser wygląda. Pasuje tam dioda w obudowie TO-18?

Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 10 cze 2009, 17:28

Oto link do zdjęć lasera: http://img146.imageshack.us/gal.php?g=dsc01793e.jpg

Średnica tego miedzianego ''bębenka'' to 21mm. Dzisiaj dowiedziałem się ze jego moc to 50mW.

A gdybym wykonał sterownik do lasera o mocy 5mW? Tylko czy taka moc wystarczy?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 cze 2009, 19:18

No tak, to wszystko jasne. Pod tym "bębenkiem" jest dioda około 500mW 808nm w obudowie C-mount. Najtańsza opcja kupienia takiej diody to aukcja na ebay-u, gdzie można kupić nową diodę o takich parametrach za 60 dolarów. Taniej nie będzie, a i wymiana tej diody niestety nie jest prosta (robiłem raz coś takiego). Bębenek jest przyklejony, w środku widać mały kwadracik - to jest kryształ SHG, który podwaja częstotliwość promieniowania. Nie dotykaj i nie zabrudź go! Nie próbuj na siłę zerwać "bębenka" bo kryształ może pęknąć. Właściwie to na tym bębenku powinna być jeszcze przyklejona soczewka rozpraszająca - nie było jej (inna konstrukcja niż znam) czy może już ją zerwałeś?
Emil1991 pisze:A gdybym wstawił np. taką diode:
http://www.sklep.avt.pl/p/pl/485940/mod ... kowej.html

Chciał bym żeby ten laser jakoś działał, nie koniecznie tak jak z oryginalną diodą. Wczoraj wstawiłem diodę z bazarowego wskaźnika za 5 zł i powstawały wzory, ale były za ciemne :neutral:
Chyba źle zrozumiałem tego posta. Myślałem że chcesz tą diodę laserową wstawić do tego zielonego modułu, ale chyba chodzi Ci o wymianę całego modułu na czerwony. Niestety, laser czerwony będzie zawsze słabiej widoczny od zielonego.

[edit]
Okazało się że za cenę 70$ z przesyłką można kupić dokładnie taki moduł jak masz, nowy, razem ze sterownikiem (układem zasilania diody, tą płytką drukowaną). Więc wymiana diody jest kompletnie nieopłacalna.

Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 10 cze 2009, 19:51

Soczewka była, tylko ją zerwałem. 70 dolarów... Rzeczywiście wymiana na taki sam kompletnie nie ma sensu.
Chyba źle zrozumiałem tego posta. Myślałem że chcesz tą diodę laserową wstawić do tego zielonego modułu, ale chyba chodzi Ci o wymianę całego modułu na czerwony. Niestety, laser czerwony będzie zawsze słabiej widoczny od zielonego.
Chodziło mi o wymianę całego modułu, razem ze sterownikiem na np. taki który pokazałem w linku na AVT. Tylko trochę się boje że będzie on za słaby. Co myślisz?[/quote]

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 cze 2009, 20:27

Emil1991 pisze:Soczewka była, tylko ją zerwałem.
Oj, to bardzo niefajnie. Klej mógł być dobrany odpowiednio żeby zminimalizować odbicie na przejściu kryształ-soczewka. Jeśli tak było, a to dość prawdopodobne, to mogłeś zniszczyć powłokę optyczną na krysztale...
Emil1991 pisze:70 dolarów... Rzeczywiście wymiana na taki sam kompletnie nie ma sensu.
Miałem na mysli to, że nie opłaca się wymieniać samej diody laserowej która kosztuje $60 jeśli za $70 można mieć cały taki moduł. Jeśli całego modułu za $70 też Ci się nie opłaca wymieniać to w ogóle nie ma o czym gadać.

Wstawić taki moduł czerwony jak podałeś można, ale ma on 10x mniejszą moc niż moduł zielony który tam był oraz dodatkowo światło czerwone jest 10x słabiej widoczne od zielonego. Czyli będziesz miał 100x słabszą widoczność światła lasera niż była oryginalnie. Lepszym pomysłem jest zakup pointera zielonego 5mW (na ebay-u po około $10 z przesyłką) i wstawieniu tam jego bebechów. Ale problem może być z ciągłym charakterem pracy i żywotnością takiego czegoś. Niestety prawda jest taka, że tego typu sprzętu, zwłaszcza chińszczyzny (SHINP), nie opłaca się naprawiać...

Emil1991
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 10 cze 2009, 20:37

Ta soczewka była tak przyklejona że odpadła jak tylko ją lekko dotknąłem. :neutral: A kryształ jest jakiś 1 mm w otworze więc myślę że nic mu się nie jest. :wink:

ODPOWIEDZ