Moduł DCF i procesor. Nie chciane zakłócenia;/

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Moduł DCF i procesor. Nie chciane zakłócenia;/

Post autor: mariusz256 » 09 cze 2009, 19:05

Witam, mam moduł DCF który wyjąłem z zegarka. Moduł jest zasilany napięciem 1,5V, jest połączony do procesora przez translator który zamienia napięcie z modułu na TTL, procesor zasilany 5V. I tak jak w temacie, nie mogę się pozbyć zakłóceń. Na wyjściu danych z modułu pojawiają się impulsy logiczne, w zależności o położenia modułu do płytki z procesorem z innymi elementami i zasilacza, częstotliwość tych impulsów się zmniejsza lub odwrotnie. Wydaje mi się ze te zakłócenia nie przedostają się drogą zasilania, sprawdzałem pod oscyloskopem, to skąd się biorą??.

proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Robert0409
-

Post autor: Robert0409 » 15 cze 2009, 11:16

Mogą to być po prostu zakłócenia z eteru od urządzeń elektrycznych i elektronicznych. To pasmo (77,5kHz) jest zasypane takimi śmieciami. Odłącz antenę i porównaj rezultaty do pracy z anteną. Dobrym wyjściem jest tu antena ferrytowa z rezonansem na 77,5kHz i ustawienie jej oczywiście w kierunku nadajnika sygnału, okolice Frankfurtu nad Menem.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 15 cze 2009, 12:43

Witam, ostatnim razem kiedy uruchamiałem urządzenie zauważyłem ze duży wpływ ma na to mój zasilacz stabilizowany. Może jakieś filtry użyć albo ekran??, co wy na to??

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ