Oscyloskop C1-118A. Problem z synchronizacją wewnętrzną.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Trafo888
-

Oscyloskop C1-118A. Problem z synchronizacją wewnętrzną.

Post autor: Trafo888 » 02 cze 2009, 15:31

Mam specyficzny problem z moim oscyloskopem. Przy ustawieniu synchronizacji wewnętrznej wyzwalania oscyloskop łapie przebieg bez problemu jednak skacze on w poziomie o jedną czy dwie działki w bok i wraca na miejsce. Wygląda to tak jakby na chwilę gubił synchronizację. Dzieje się tak na obu kanałach jednak na kanale drugim to zjawisko jest mniej intensywne.
Wpływ na intensywność ma również odwrócenie fazy wyświetlanego przebiegu. Po zmianie fazy zmienia się również kierunek tych skoków. Przy synchronizacji zewnętrznej wszystko jest w porządku. Prosiłbym osobę obeznaną w temacie o nakierowanie na elementy odpowiedzialne za wewnętrzną synchronizację. Mógłbym wtedy zawęzić zakres poszukiwań. Nie wiem co z tym dalej zrobić. To popularny oscyloskop więc może ktoś już się spotkał z podobną usterką?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 cze 2009, 17:57

Masz może schemat tego oscyloskopu?

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 03 cze 2009, 14:47

Dzięki za zainteresowanie. Z niewiadomych przyczyn nie jestem w stanie przykleić załącznika ze schematami do mojego postu. Dlatego wysyłam go na maila. Gdyby ktoś potrzebował tego schematu to niech pisze na PW.

O już poszły...
Załączniki
118.rar
(246.42 KiB) Pobrany 728 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 cze 2009, 16:18

Schemat z rysunku numer jeden. Teraz pytanie: tak się dzieje ostatnio czy od zakupu była ta usterka? przy jakich częstotliwościach zachodzi ten efekt?

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 03 cze 2009, 18:31

Więc tak. Osyloskop jest u mnie od niedawna. Kiedy wystapiła ta usterka niestety nie wiem. Stał kilka lat nieużywany w szafie mojego znajomego. Efekt ten jest zależny od częstotliwości podawanego przebiegu. Przy częstotliwościach kilkudzięsięciu - kilkuset Hz widać jak przebieg się przesuwa o działkę w prawo i powraca na miejsce. Przy zwiększaniu częstotliwości zwiększa się również częstotliwość tych skoków. Przy częstotliwościach rzędu kilku - kilkudziesięciu kHz, obserwowany przebieg stoi w miejscu jadnak pojawiają się jakby zakłócenia w postaci krótkich mignięć identycznego przebiegu w odległosci nie większej niż wcześniejsze skoki. Przy częstotliwościach rzędu kilkuset kHz i więcej częstotliwość tych mignięć jest już tak duża, że obserwowane są jak coś w stylu razmazanego widma właściwego przebiegu. Mam nadzeję, że napisałem to zrozumiale.

Poradzono mi by wymienić kondensatory elektrolityczne w całym oscyloskopie jednak gdyby była to wina starych elektrolitów to efekt ten winien występować również przy synchronizacji z zewnętrznego źródła. Wymieniać na pałę przypadkowych elementów w nadzieji, że to coś pomoże nie mam zamiaru. Nie tędy droga.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 cze 2009, 21:24

Ta, standardowa porada: proszę wymienić wszystkie elektrolity... A masz dostęp do innego oscyloskopu? Ja bym badał sygnał od tranzystora VT18 (KT315) z rysunku 1.tif Ewentualnie wymienił "na ślepo" tranzystory polowe, dwie sztuki u góry rysunku.

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 05 cze 2009, 15:19

Z drugim oscyloskopem może być problem... Tranzystory i ich przyległości sprawdzę w wolnym czasie. Dam znać co z tego wyszło. Czekam również na inne wskazówki i sugestie co do usterki.

ODPOWIEDZ