Jak zmniejszyć napięcie z 12v na 5v?
Jak zmniejszyć napięcie z 12v na 5v?
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak się zmienia napięcie i czy wiąże się to z dużymi stratami?
Chciałbym zbudować układ zasilany z portu rs232, a maksymalny prąd tego portu to około 100mA.
Znalazłem taki schemat w dokumentacji uC stosowanego w myszce zasilanej z rs232, mam pytanie co to jest, w tym zakreślonym kwadraciku co pisze 5.1V? Czy to jest do zmieniania napięcia, jak to działa i z czego się składa?
Oczywiście interesują mnie też inne sposoby zmieniania napięcia, ten jest tylko przykładowy, może są inne lepsze/tańsze?
Chciałbym zbudować układ zasilany z portu rs232, a maksymalny prąd tego portu to około 100mA.
Znalazłem taki schemat w dokumentacji uC stosowanego w myszce zasilanej z rs232, mam pytanie co to jest, w tym zakreślonym kwadraciku co pisze 5.1V? Czy to jest do zmieniania napięcia, jak to działa i z czego się składa?
Oczywiście interesują mnie też inne sposoby zmieniania napięcia, ten jest tylko przykładowy, może są inne lepsze/tańsze?
- Załączniki
-
- mysz.gif
- (31.06 KiB) Pobrany 1005 razy
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Projekt na uczelnie, w ramach przedmiotu o uC 
Właśnie robie testy tego stabilizatora, okazuje się że napięcie 5V daje dopiero jak napięcie wejściowe jest ponad 6,5V. Czyli chyba dobrze działa. Co myślicie o takiej modyfikacji schematu jak przedstawiłem na rysunku? Użyłem kondensatorów elektrolitycznych, czy to coś zmieni? I czy dobrą stroną włożyłem kondensatory.
Właśnie robie testy tego stabilizatora, okazuje się że napięcie 5V daje dopiero jak napięcie wejściowe jest ponad 6,5V. Czyli chyba dobrze działa. Co myślicie o takiej modyfikacji schematu jak przedstawiłem na rysunku? Użyłem kondensatorów elektrolitycznych, czy to coś zmieni? I czy dobrą stroną włożyłem kondensatory.
- Załączniki
-
- stabilizator.gif
- (6.42 KiB) Pobrany 15836 razy
-
- stabilizator zmodyfikowany.gif
- (7.39 KiB) Pobrany 15816 razy
OK, dodatkowe pytanie mam, jak wiadomo standard RS232 daje dowolność dla napięcia +3V do +25V (i analogicznie dla jedynki logicznej). Jak napięcie będzie 11V tak jak w moim kompie, to wszystko będzie cacy, stabilizator zamieni je na 5V, ale co jak napięcie w porcie będzie np 5,5V(zgodne ze standardem rs), a dla stabilizatora to już bedzie za mało i wyrzuci na wejscie jakies 2V? Jak to rozwiązać?
I nie za bardzo rozumie idę stosowania i działania tego układu z diodą zenera.
I nie za bardzo rozumie idę stosowania i działania tego układu z diodą zenera.