Witam!
Mam silnik o znanych mi parametrach oraz typie:
Silnik bocznikowy prądu stałego
Typ MBC 100 L 1-900, F2, 2.0- 0.33kW, 270- 66V, 8.9- 8.5A, obcowzbudny 320V.
Nie wiem jak sterować takim silnikiem. Czy na przykład na uzwojenie wzbudzenia podaje się na stałe 320V i można już sobie nim nie zawracać głowy a sterować uzwojenie twornika? Może jakoś inaczej?
Za pomoc dziękuję!
Silnik bocznikowy prądu stałego
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
z tego co wiem to bocznikowy ma to do siebie że wzbudzenie i twornik mają te same napiećie pracy, przez co łączymy je rówlolegle. jak rozłączysz i sterujesz to masz obcowzbudny.
najprościej strerować go z prostownika tyrystorowego,
inna możliwosć to autotransformator :]
inna możliwosć to tyrystorowy regulator napięcia przemiennego. Są takeigo gotowe regulatory (moduły) regulatora tyrystorowego.
najprościej strerować go z prostownika tyrystorowego,
inna możliwosć to autotransformator :]
inna możliwosć to tyrystorowy regulator napięcia przemiennego. Są takeigo gotowe regulatory (moduły) regulatora tyrystorowego.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam!
Własnie silnik ten sterowany był przez prostownik tyrystorowy który się rozleciał ze starosci. Silnik steruje wrzecionem we frezarce uniwersalnej w której przeprowadzamy modernizację. Raczej poszedłbym w stronę sterowanie przy pomocy np MOSFETów lub IGBT niźli wracał do tyrystorowego sterowania ( chyba ze znajdę gotowe moduły).
Pozdrawiam i dziękuję
Własnie silnik ten sterowany był przez prostownik tyrystorowy który się rozleciał ze starosci. Silnik steruje wrzecionem we frezarce uniwersalnej w której przeprowadzamy modernizację. Raczej poszedłbym w stronę sterowanie przy pomocy np MOSFETów lub IGBT niźli wracał do tyrystorowego sterowania ( chyba ze znajdę gotowe moduły).
Pozdrawiam i dziękuję
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt: