Jak najtaniej zająć się programowaniem?

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Kuna
Użytkownik

Jak najtaniej zająć się programowaniem?

Post autor: Kuna » 22 mar 2009, 20:48

Jak można w miare tani sposób zaprogramować mikroprocesor? Posiadam port COM, USB.

Chce programować w C, mam wersje trial Keil.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 22 mar 2009, 22:12

Na początek wystarczy procesor
  • ATTiny2313,
    programator podłączany do portu com (gdzieś widziałem opis prostego klona STK500, lecz nie mogę znaleźć; programator korzystający z portu LPT jest prostszy, lecz bardziej podatny na uszkodzenia)
    kilka diód led (z rezystorami)
    kompilator (np. GCC wraz z kursem na łamach EDW)
    program na PC potrafiący sterować programatorem (np. AVRDUDE)
Przydatny może być też program BASCOM AVR do sprawdzenia, czy sprzęt jest sprawny (napisania prostego programu) i zaprogramowania procesora (ma wbudowane odpowiednie narzędzia).

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 23 maja 2009, 20:00

Możliwe, że chodziło o ten opis: http://radzio.dxp.pl/avrprog/

Nie posiadam portu LPT, mam jeden port COM rs232 i właśnie dysponując tym portem chciałbym zapragromować attiny2313. Tak więc programator nie może posiadać mikrokontrolera, bo nie miał bym go jak zaprogramować. Czy istnieje możliwość budowy takiego programatora?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 maja 2009, 22:25

Pomyliłem się. Chodziło o programator Si Prog, który podłącza się do portu COM.
Zawiera kilka rezystorów i diód zenera (ograniczających napięcie), a wersja rozszerzona ma wbudowany stabilizator i może zasilać układ z portu.

Najlepiej współpracuje on z dedykowanym oprogramowaniem. Oto strona projektu: http://www.lancos.com/siprogsch.html

ODPOWIEDZ