Zacofanie...

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Zacofanie...

Post autor: Kulpina » 22 maja 2009, 18:35

Nie wspominając już o tym, że pół polski pewnie wyłącza komórki podczas burzy, jest także coś co już nawet nie śmieszy :neutral:
http://www.daro.it.pl/dzialo_orgonowe.html

Czy są jeszcze osoby (oprócz mnie), które popierwały by ukazanie się w edw cyklu uporzadkowującego tego typu bzdury? Wiem, że to raczej specjalistyczna gazeta i przeicetni nieelektronicy jej nie czytują, ale moze akurat udałoby się takie artykuły podsunąć osobom "chorującym" nie tylko na fobię techniczną, ale także dającym wiare takim bzdurom jak np. cudowne urządzenie w linku... I pewnie nie założyłbym tego tematu, gdyby owo urządzenie było odosobnionym przypadkiem. Problem w tym, ze ono jest tylko przykładem... Co więc sądzicie? Jak długo takie śmiecie będą przeskadzać prawdziwej technice?

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 22 maja 2009, 18:46

Hmm, nie głupi pomysł dużo ludzi wierzy w takie rzeczy, niestety...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 maja 2009, 18:54

Dziękuje za wsparcie ;) Jeśli dużo osob będzie za napisze do redakcji z taką propozycją. Narazie potrzebuje zainteresowania, żeby redakcja mogła potraktować go poważnie - skoro są ludzie którzy go popierają to moze warto to zrealizować. :)
Jeden już za. Czekam dalej. a właściwie czekamy :)

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 22 maja 2009, 19:23

hmmm... chyba chcecie uczynić świat nudnym...
A poza tym nie uchronicie ludzi przed głupotą tego świata. Zawsze będzie się ona pojawiać jak nie w tej to w innej postaci i zawsze znajdzie sobie ofiarę. Więc po co zajmować cenne miejsce w EdW :?:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 22 maja 2009, 20:00

Kulpina pisze:Czy są jeszcze osoby (oprócz mnie), które popierwały by ukazanie się w edw cyklu uporzadkowującego tego typu bzdury?
Dobra... Wytlumaczysz ludziom, ze nie trzeba wylaczac komorek... Wytlumaczysz, ze cloudsbuster to kit... A co potem? Nigdy nie dasz rady wszystkiego opisac:) (sa tacy, ktorzy probuja - "Pograomcy mitow" na Disccovery). Podstawa jest zdrowy rozsadek i rzetelna wiedza, a tego chyba sie nie da zamknac w jednym czy nawet kilku artykulach.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 maja 2009, 21:36

Haha ale sie uśmiałem :mrgreen:

A tak na poważnie to w polsce jest tak, że 99% jest expertów którzy wszystko najlepiej wiedzą , czemu? Bo tak było w prasie/brukowcu/TV albo kolega przy piwie powiedział . Komuna się może skończyła ale propaganda jak była tak jest - wiem że zaraz będzie że wymyśla i pisze bzdury , ale kto "nie widział świata" ten nie stwierdzi obiektywnie ja to jest . W każdym dzienniku nie piszą faktów, tylko swoje zdanie oparte na faktach. No i jak tu wytłumaczyć coś komuś , kto np. ogląda "tasiemce" w których ksiądz powiedział tak i tak , a ty mu wpierasz herezje :?: :?:

Generalnie jestem za , lecz to mało zmieni jeśli cokolwiek .

ps: Tak jak na świecie rządzi "medycyna" , tak w Polsce " tasiemce i polityka"

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 22 maja 2009, 23:36

Jeśli o mnie chodzi, to spotkałem się z z usuwaniem lusterek z parapetu podczas burzy, żeby piorunów nie ściągać. Ci sami ludzie nie korzystają wówczas z żadnych urządzeń elektrycznych ( wszystkie wtyczki powyciągane z gniazdek plus wykręcone bezpieczniki ).
Co do prawdziwości różnych wynalazków i zachowań to tak jak z religią - ja nie widziałem, nie dotykałem i nie doświadczyłem, ale sąsiad mówił, że jego kolega z pracy wspominał, że jego ciotki stryjeczna wujenka na własne oczy widziała jak szedł chłop przez puste pole podczas burzy i go piorun "szczelił". Na pewno nie miał wyłączonej komórki.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 maja 2009, 7:49

alaris pisze:
Kulpina pisze:Czy są jeszcze osoby (oprócz mnie), które popierwały by ukazanie się w edw cyklu uporzadkowującego tego typu bzdury?
Dobra... Wytlumaczysz ludziom, ze nie trzeba wylaczac komorek... Wytlumaczysz, ze cloudsbuster to kit... A co potem? Nigdy nie dasz rady wszystkiego opisac:) (sa tacy, ktorzy probuja - "Pograomcy mitow" na Disccovery). Podstawa jest zdrowy rozsadek i rzetelna wiedza, a tego chyba sie nie da zamknac w jednym czy nawet kilku artykulach.
Wiem, że to sie nigdy nie skonczy. ale czy policja też nie ma sensu tylko dlatego że zawsze będą nowi przestępcy?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 23 maja 2009, 10:01

no ale dlaczego mamy miejsce w EdW marnować, żeby "nawrócić" kilku zagubionych...
Znajdą się następni, a co Oni nam przeszkadzają. Policja działa dla bezpieczeństwa. My nie musimy likwidować nowych naiwnych, bo nie są zagrożeniem. Taka zabawa w Don Kichota...
Niech sobie robią co chcą, mają przynajmniej barwne życie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 maja 2009, 10:01

Aha ;) Sama propozycja budowy urządzenia to mało. Znajdą się i chętni do obrony cudowności tego śmiecia i twierdzenia, że działa :mrgreen:
http://nasza-klasa.pl/profile/11192026
to na poprawę humoru na dzisiaj ^^

[ Dodano: 2009-05-23, 11:06 ]
Aleś mnie uprzedził z postem ;) A ja chciałem zeby było dodane razem z poprzednim :)
Zenerek pisze:My nie musimy likwidować nowych naiwnych, bo nie są zagrożeniem. Taka zabawa w Don Kichota...
Niech sobie robią co chcą, mają przynajmniej barwne życie.
Tak, tylko jeśli nie zaczniemy dzisiaj, to jutro moze być za późno i ludzie zamiast korzystać z działających urządzeń zaczną się odwracać ku takiemu "czemuś".
Ostatnio słyszałem, ze (wg badań chyba cbos, ale pewny nie jestem) 3 % polaków święcie wierzy w to, co przeczyta w horoskopie. Dokładność tych sondarzy jest średnia, ale żeby to był nawet 1% to to już jest 400 000 ludzi. Pół warszawy.
A to cenne miejsce w edw jest często zalewane wcale nei wartościowymi ukłądami...

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 23 maja 2009, 10:36

Sprawdź sobie jaki jest nakład EdW, potem jaki procent przeczyta ten artykuł i na koniec ile wyciągnie z niego wnioski. Niestety nie mamy wystarczających środków, żeby zwalczyć problem. Nie wiem, róbcie co chcecie. Ja bym w to miejsce wolał jakiś nowy cykl/kurs. Coś na temat np. działania podstawowych urządzeń RTV. Jeszcze nikt nie opisał jak krok po kroku działa OTV, jakie ma bloki itp. A myślę, że każdego to interesuje.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 maja 2009, 11:53

Ja też byłbym za takim kursem ;) szczególnie, że one się nie wykluczają :mrgreen: Jeśli wiemy dokłądnie jak urządzenie działa, to łatwo możemy zweryfikować mity, które o nim krążą :)

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 23 maja 2009, 12:11

Myślę, że EdW czytają w większości ludzie świadomi, więc po co takich uświadamiać o mitach? Jak już powiedziałem, róbcie co chcecie. Ja jednak wolę coś pożyteczniejszego.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 maja 2009, 12:28

Tak, ale wyobraź sobie sytuację w której ktoś z twojej rodziny twierdzi, że telewizor promieniuje ^^ I teraz wytłumacz mu rzetelnie, opierając się o zasade działania, że poza kineskop nie wydostaje się żadne promieniowanie groźne dla życia. Potrafiłbyś?

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 23 maja 2009, 13:16

Ja bym w to miejsce wolał jakiś nowy cykl/kurs. Coś na temat np. działania podstawowych urządzeń RTV. Jeszcze nikt nie opisał jak krok po kroku działa OTV, jakie ma bloki itp. A myślę, że każdego to interesuje.

Ja też byłbym za takim kursem szczególnie, że one się nie wykluczają Jeśli wiemy dokłądnie jak urządzenie działa, to łatwo możemy zweryfikować mity, które o nim krążą
Również moim zdaniem to nie jest zły pomysł. Sądze, że na podstawie rzetelnych informacji o budowie poszczególnych "bloków itp." każdy sam będzie w stanie przedstawić laikowi właściwy pogląd na dane urządzenie, bez specjalnego ukierunkowywania treści artykułu, na walkę z mitami.

Z drugiej jednak strony nie wiem czy nie ma już takich materiałów w innych czasopismach, typu "Serwis RTV" i in. W takiej sytuacji, nie wiem czy jest sens zabierania cennego miejsca w EDW na tego typu tematy, jesli są one szczegółowo omawiane gdzie indziej. Zwłaszcza, że EDW ma swoją niszę na rynku i nie zawsze nadmierne rozszerzanie tematyki wychodzi na dobre.
Tego typu dział istnieje w "Młodym Techniku", gdzie omawiana jest zasada działania róznych urządzeń z życia codziennego.

ODPOWIEDZ