Układ 555

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Morfeusz1991
-
Kontakt:

Układ 555

Post autor: Morfeusz1991 » 13 maja 2009, 18:12

Witam, stworzyłem 5 generatorów Ne555 według karty katalogowej. Wszystkie układy zmontowałem na płytce obok siebie. Mają wspólne zasilanie oraz i wyjścią są połączone z przyciskami które natomiast są połączone ze sobą(wspólne wyjście dla wszystkich generatorów)
Problem pojawił się gdy wlutowałem drugi układ, pierwszy zmienił swoje parametry... I tak dalej, teraz żaden z nich nie generuje czystego kwadratu :( Kosmos jest gdy przycisnę więcej niż 1 przycisk, taki chaos się robi na wspólnym wyjściu że nawet oscyloskop tego nie ogarnia :P Pytanie proste, dlaczego tak się dzieje ? Dlaczego układy zakłócają się wzajemnie ?

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 13 maja 2009, 19:02

Musisz narysować schemat, żeby ktoś coś sensownego odpowiedział. Schemat całości.
Co Ci przyszło do głowy, żeby łączyć wyjścia układów, przecież one się mogą pobić jak dwa psy o kiełbasę :D
Jeszcze gdyby wyjście było typu otwarty kolektor, to nie byłoby takie okropne, ale wyjścia w układzie 555 są przeciwsobne... po prostu robią się zwarcia i zawody w "który tranzystor więcej wytrzyma".

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 maja 2009, 20:13

Trochę zagmatwany jest ten opis.
Mają wspólne zasilanie oraz i wyjścią są połączone z przyciskami które natomiast są połączone ze sobą(wspólne wyjście dla wszystkich generatorów)
Można by spróbować połączyć razem wyjścia układów LM555 za pośrednictwem małych diod, tak aby wyjścia układów na siebie nawzajem nie oddziaływały, a jednocześnie sygnał z dowolnego układu LM555 trafiał do wspólnego wyjścia. Przykładowy schemat takiego sumatora masz poniżej. Sygnał z wspólnego wyjścia należy wzmocnić bo może się okazać za słaby do czegoś więcej niż tylko włączenie diody LED.
Załączniki
sumator.png
Sumator sygnałów z kilku wyjść.
sumator.png (1.61 KiB) Przejrzano 4520 razy

Morfeusz1991
-
Kontakt:

Post autor: Morfeusz1991 » 14 maja 2009, 15:43

Właśnie o to mi chodziło, po przycisku dam jeszcze diodę. Ale nie rozumiem dlaczego robią się te zwarcia :/

ODPOWIEDZ