Dokładnie TAK jak mówiszgdy brakuje mi jakiejś biblioteki (w Eschema) - tworze sobie swoją, a o obudwę będzie czas się martwić dopiero na dalszym etapie - po skończeniu schematu ?
KiCAD - poradnik dla początkujących
Witam znów i nieśmiało pytanie chciałem zadać.
Jak pisałem zaczynam się bawić w Kicad, no i pojawił mi się taki problem, że test ERC wyświetla mi "milion" ostrzeżeń głównie podłączenia do pinów. I choćbym na głowie stawał, to nie mogę tego poprawić. Ciężko powiedzieć komuś, co się źle robi jak sie nie widzi gapy w akcji ( mnie
). ale może jakąś drobną poradęjakbym mógł prosić odnośnie rysowania połączeń lub dołacznia zasilania ( dwa główne generatory ostrzeżeń- u mnie) 
Jak pisałem zaczynam się bawić w Kicad, no i pojawił mi się taki problem, że test ERC wyświetla mi "milion" ostrzeżeń głównie podłączenia do pinów. I choćbym na głowie stawał, to nie mogę tego poprawić. Ciężko powiedzieć komuś, co się źle robi jak sie nie widzi gapy w akcji ( mnie
Powodów występowania komunikatów o braku połączeń, może być kilka. Przydało by się nieco więcej informacji o projekcie, np. zrzut ekranu lub załącznik ze schematem to otwarcia w Eeschema. Jeśli np. w przypadku układu scalonego, złącza, itp. nie wszystkie piny są wykorzystane należy na nich ustawić etykietę "nie połączone" - jest odpowiednia ikonka na pasku narzędzi. W przeciwnym wypadku ERC edytora Eeschema wyświetla komunikat o błędzie. Podobnie jest z zasilaniem, jeśli do obwodów zasilania nie dołączy się odpowiednich symboli zasilania - też jest odpowiednia ikonka na pasku narzędziowym Eeschema.
Hm..
Teoretycznie wszystko powinno być ok.Flagi "niepodłaczone" itp. sa na miejscu.
Tak myślę , że problem może być, jak to pisałeś na elektrodzie (właśnie sie doczytałem), w wielkościach siatek przy niektórych elementach.
Teraz pewnie tego nie sprawdzę , bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc mam "ciekawsze" zajęcia.
Za kilka dni pewnie się obrobie,tylko nie wiem jeszcze jak długą bedę miał przerwę w dostawie netu.
To tyle, narazie dzięki.Później się odezwę
Teoretycznie wszystko powinno być ok.Flagi "niepodłaczone" itp. sa na miejscu.
Tak myślę , że problem może być, jak to pisałeś na elektrodzie (właśnie sie doczytałem), w wielkościach siatek przy niektórych elementach.
Teraz pewnie tego nie sprawdzę , bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc mam "ciekawsze" zajęcia.
Za kilka dni pewnie się obrobie,tylko nie wiem jeszcze jak długą bedę miał przerwę w dostawie netu.
To tyle, narazie dzięki.Później się odezwę
Odnośnie pytań kolegi Copek
Ad. 1
Jako otwory 3 mm proponuję wstawić odpowiednio zmodyfikowany element typu 1PIN (pole lutownicze), tak aby średnica otworu tego pola lutowniczego wynosiła 3 mm. Ja u siebie w "gotowej" płytce na próbę wstawiłem cztery takie pola lutownicze i test DRC nie sygnalizował mi błędów.
Ad. 2
W programie KiCAD z 2008.08.25c w opcjach wypełnienia strefą dostępnych jest trochę opcji, gdzie możemy wybrać np. do jakiej sieci (np. Vcc, GND, sieci sygnałowe) ma zostać dołączone wypełnienie płytki. Pokazałem to na zamieszczonym poniżej rysunku.
Ad. 3
Należny wybrać odpowiednią warstwę w Pcbnew i żądany obszar wypełnić strefą. Tyle, że w tym przypadku obszar ten nie będzie wypełniony miedzią. U mnie wygląda to jak na załączonym rysunku.
Ad. 1
Jako otwory 3 mm proponuję wstawić odpowiednio zmodyfikowany element typu 1PIN (pole lutownicze), tak aby średnica otworu tego pola lutowniczego wynosiła 3 mm. Ja u siebie w "gotowej" płytce na próbę wstawiłem cztery takie pola lutownicze i test DRC nie sygnalizował mi błędów.
Ad. 2
W programie KiCAD z 2008.08.25c w opcjach wypełnienia strefą dostępnych jest trochę opcji, gdzie możemy wybrać np. do jakiej sieci (np. Vcc, GND, sieci sygnałowe) ma zostać dołączone wypełnienie płytki. Pokazałem to na zamieszczonym poniżej rysunku.
Ad. 3
Należny wybrać odpowiednią warstwę w Pcbnew i żądany obszar wypełnić strefą. Tyle, że w tym przypadku obszar ten nie będzie wypełniony miedzią. U mnie wygląda to jak na załączonym rysunku.
- Załączniki
-
- termiczna.jpeg
- Przykładowa maska termiczna nałożona w programu Pcbnew z pakietu KiCAD.
- (8.75 KiB) Pobrany 10933 razy
-
- strefy.jpeg
- Okno ustawień wypełnienia strefą edytora Pcbnew z programu KiCAD.
- (17.94 KiB) Pobrany 681 razy
Aby utworzyć schematowy element elektroniczny dla edytora Eeschema z programu KiCAD po uruchomieniu edytora bibliotek i utworzeniu nowego elementu klikamy na ikonce Edytuj właściwości elementu , po czym w oknie jakie się otworzy w zakładce Opcje za pomocą tzw. "scrolla" ustalamy ilość części w danym elemencie elektronicznym, np. cztery bramki NAND i piny zasilania tego układu, w sumie pięć części. Pokazałem to na pierwszym rysunku. Sposób ten został wykorzystany przy konwersji bibliotek programu Eagle na biblioteki programu KiCAD. Więcej o tej konwersji możesz przeczytać w tym temacie .
Wyboru kolejnej części tworzonego elementu dokonuje się za pomocą rozwijanej listy, gdzie poszczególne części tworzonego elementu mają oznaczenie literowe np. A, B, C, D, E. Literę "E" proponuję wykorzystać na piny zasilania (w przypadku elementu z czterema częściami). Pokazałem to na kolejnym rysunku. Oczywiście każdej bramce, itp. należny odpowiednio zmienić numerację pinów.
Wyboru kolejnej części tworzonego elementu dokonuje się za pomocą rozwijanej listy, gdzie poszczególne części tworzonego elementu mają oznaczenie literowe np. A, B, C, D, E. Literę "E" proponuję wykorzystać na piny zasilania (w przypadku elementu z czterema częściami). Pokazałem to na kolejnym rysunku. Oczywiście każdej bramce, itp. należny odpowiednio zmienić numerację pinów.
- Załączniki
-
- wybor_czesci.jpeg
- Wybór tworzonej części w edytorze Libetit.
- (9.79 KiB) Pobrany 10764 razy
W poszukiwaniu footprint'u do RJ45 znalazłem plik z rozszerzeniem *.emp niestety kicad go nie widzi. Zmieniłem mu rozszerzenie na *.mod i chciałem skojarzyć obudowę z elementem lecz na liście dostępnych footprintów nie było tego elementu mimo dodania biblioteki z rozszerzeniem *.mod. Czy można jakoś użyć tego pliku w kicadzie?
Plik emp: http://www.kicadlib.org/modules/cnt-rj45.emp.zip
Plik emp: http://www.kicadlib.org/modules/cnt-rj45.emp.zip
Oczywiście, że tak. Plik z rozszerzeniem *.emp to element biblioteki programu Pcbnew wyeksportowany do pliku, który właśnie ma to rozszerzenie.
Aby wykorzystać ten element po uruchomieniu programu Pcbnew uruchamiamy edytor elementów płytkowych tego programu. Następnie w tym edytorze klikamy na ikonkę Importuj moduł i wskazujemy lokalizację pliku z rozszerzeniem *.emp. Po wczytaniu tego pliku możemy go dodać do jednej z istniejących bibliotek, lub utworzyć własną bibliotekę z tym (i innymi) elementami, których standardowo nie ma w programie KiCAD.
Aby wykorzystać ten element po uruchomieniu programu Pcbnew uruchamiamy edytor elementów płytkowych tego programu. Następnie w tym edytorze klikamy na ikonkę Importuj moduł i wskazujemy lokalizację pliku z rozszerzeniem *.emp. Po wczytaniu tego pliku możemy go dodać do jednej z istniejących bibliotek, lub utworzyć własną bibliotekę z tym (i innymi) elementami, których standardowo nie ma w programie KiCAD.
Konwersja Protel -> KiCAD
Mam pytanie do fachowców; czy do KiCAD'a można wczytać projekt stworzony wcześniej w Protelu? Mam fajny układ zaprojektowany w Protelu ale chciałbym już go dalej rozwijać w KiCadzie (wymaga trochę poprawek). To samo dotyczy bibliotek z elementami/obudowami. Czy jest jakaś metoda konwersji z Protela do KiCAD'a?
Marek
Marek
Dzięki, sprawdzę wieczorem. Rozumiem, że trzeba najpierw zapisać płytkę w formacie PCAD2000 i dopiero wtedy spróbować zrobić konwersję.
EDIT: sprawdziłem. Niestety jest to stara wersja Protela i ma jedynie możliwość zapisu w formacie Autotrax (z innych formatów). Może przerysuję tą płytkę ręcznie. Dzięki za chęć pomocy.
Marek
EDIT: sprawdziłem. Niestety jest to stara wersja Protela i ma jedynie możliwość zapisu w formacie Autotrax (z innych formatów). Może przerysuję tą płytkę ręcznie. Dzięki za chęć pomocy.
Marek
Jak zmienić warstwę tekstu?
Witam wszystkich jako początkujący użytkownik KiCad-a 
Mam na początek małe pytanko do mądrych głów.
W jaki sposób można zmienić warstwę na której pokazuje się tekst referencyjny elementu. W edytorze modułów jest okno dialogowe, w którym można zmieniać parametry typu rozmiar, offset itp., ale nigdzie nie znalazłem wyboru warstwy
Domyślnie tekst pokazuje się na SilkS_cmp, a chciałbym go mieć na SilkS_cop.
W pliku wygląda to np. tak:
$MODULE LED-3MM_test
.
.
.
T0 1102 -551 300 300 0 35 N V 21 N"D22"
.
.
.
$EndMODULE LED-3MM_test
"D22" to tekst, o który chodzi. Czy jest tu gdzieś ukryty numer warstwy?
Mam na początek małe pytanko do mądrych głów.
W jaki sposób można zmienić warstwę na której pokazuje się tekst referencyjny elementu. W edytorze modułów jest okno dialogowe, w którym można zmieniać parametry typu rozmiar, offset itp., ale nigdzie nie znalazłem wyboru warstwy
Domyślnie tekst pokazuje się na SilkS_cmp, a chciałbym go mieć na SilkS_cop.
W pliku wygląda to np. tak:
$MODULE LED-3MM_test
.
.
.
T0 1102 -551 300 300 0 35 N V 21 N"D22"
.
.
.
$EndMODULE LED-3MM_test
"D22" to tekst, o który chodzi. Czy jest tu gdzieś ukryty numer warstwy?
W edytorze modułów nie zmienisz warstwy na której pojawia się opis elementów. Można to zrobić z poziomu edytora Pcbnew, poprzez menu Różne -> Zmiana warstw. Jeśli natomiast chcesz zmienić tylko kolor wyświetlanych napisów to w edytorze Pcbnew wybierz Ustawienia ->Kolory. Klikasz tam na kwadraciku z kolorem przy określonej warstwie i wybierasz nowy kolor w oknie jakie się otworzy. Zmiany zatwierdzasz przyciskiem Zastosuj. W obydwóch przypadkach zmienisz warstwę (kolor) jednocześnie dla wszystkich oznaczeń.