Jak uzyskać minimalny odstęp pomiędzy ścieżkami, a dokładniej ścieżka-pad na płytce wykonywanej ręcznie?
Zawsze korzystam z metody wydruk z atramentówki na xero na kredowym papierze, jednak jak się okazuje 0,254mm (10mils) to już zbyt mały odstęp i na drukarce atramentowej troszkę się zlewa... Będę drukował u znajomego bezpośrednio na laserówce co prawda, żeby i tak uzyskać lepszą jakość, a nawet jeśli nie to jakoś sobie poradze, tylko jak długo dam radę sobie radzić? Płytki będą pewnie coraz bardziej skomplikowane, a chciałbym nadal wykonywać je ręcznie, najlepiej metodą kredową lub czymś podobnym...
Odstęp 10 mils ścieżka-pad na płytce drukowanej
Przy wydruku laserowym nie powinienieś mieć większych problemów. Wystarczy odpowiednio dobrać temperaturę "prasowania", aby toner ani trochę się nie rozmazał. Płytka wyświetlacza w moim amperomierzu/woltomierzu (dział DIY) ma poprowadzone ścieżki z odstępem równym 10mils i nie sprawiło mi to żadnego kłopotu. Ważne jest aby pozbyć się resztek papieru między takimi ścieżkami (np. delikatnie przejechać nożykiem do tapet), żeby nie powstały zwarcia.
No udało mi się po wydruku z laserówki u znajomego
Różnica w jakości laserówka/ksero jest tak duża, ze chyba nigdy więcej nie skorzystam z ksera...
A co do tych kawałków to tez się z nimi męczę. Podobno papier dobrze odchodzi jak się płytke wrzuci do wrzątku z dodatkiem proszku do prania. Jeszcze nie próbowałem, ale tak mi powiedział gośc który sprzedaje lakier do soldermaski na allegro. A on doświadczenie ma spore.
A co do tych kawałków to tez się z nimi męczę. Podobno papier dobrze odchodzi jak się płytke wrzuci do wrzątku z dodatkiem proszku do prania. Jeszcze nie próbowałem, ale tak mi powiedział gośc który sprzedaje lakier do soldermaski na allegro. A on doświadczenie ma spore.
Warto też eksperymentować z różnymi ustawieniami drukarki i ilością tonera na wydruku (zbyt dużo powoduje zlewanie się ścieżek, a za mało przerwy). Na początek plujkę zamienić na laser. Czarno-biała laserówka kosztuje nawet mniej niż 300zł, a czas uzyskania gotowej płytki od jej zaprojektowania to niecała godzina.
Mój rekord na HP 1018 to ścieżki 4 mils i odstęp 4 mils, ale tylko przy liniach poziomych i pionowych. Przy skośnych były problemy ze zlewaniem się ścieżek na papierze. Papier kredowy o wadze 200g/m2 spisuje się bardzo dobrze, jednakże jest dosyć spory problem przy doborze warunków prasowania. Obecnie pracuję nad technologią nakładania... ścieżek ze srebra. Nie srebrnych, ale ze srebra. Nie mam w tej chwili większych problemów przy nakładaniu srebra na goły laminat, ale są przy nakładaniu srebra na miedź ( srebrna maska przeciwtrawienna ). Niestety z braku wiedzy nie jestem w stanie zrobić bezpośredniej kopii pozytywowej i muszę się męczyć z negatywami.