jaki bezpiecznik?
jaki bezpiecznik?
Witam. jaki bezpiecznik daje się do zasilacza niestabilizowanego z prostownikiem dwupołówkowym? z tego co czytam to do zasilaczy raczej daje sie te szybkie bo takie chronia połprzewodniki czyli np diody u mnie. zaś z tego co słyszałem na wykładzie to ma być zwłoczny bo szybki by wywalało bo ten prąd na początku osiąga sporą wartość i dopiero po chwili maleje i wtedy bezpiecznik ma chronić. pomożecie?
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli chcesz dać bezpiecznik po stronie pierwotnej transformatora to tak, ja zastanawiałbym się nad daniem 2 bezpieczników; po stronie pierwotnej oraz wtórnej.
Co do Twojej propozycji założenia szybkiej wkładki topikowej to jest mylna, jak wiadomo w zasilaczach występują znaczne pojemności które podczas włączania zasilacza stanowią praktycznie zwarcie w obwodzie, transformator oraz mostek poradzi sobie z tym zjawiskiem ponieważ są to milisekundy tylko, natomiast bezpiecznik "szybki" zapewne przepali się.
Co do Twojej propozycji założenia szybkiej wkładki topikowej to jest mylna, jak wiadomo w zasilaczach występują znaczne pojemności które podczas włączania zasilacza stanowią praktycznie zwarcie w obwodzie, transformator oraz mostek poradzi sobie z tym zjawiskiem ponieważ są to milisekundy tylko, natomiast bezpiecznik "szybki" zapewne przepali się.