wiertarka do PCB
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
wiertarka do PCB
Witam! Opisane urządzenie zaprojektowałem i wykonałem kilka lat temu. Myślę, że nie warto nadmiernie się rozpisywać zatem tylko skrótowo wskażę cechy maszyny.
Sterowanie:
-składa się z programu PC który przesyła dane do sterownika ( schemat poniżej); przed wysłaniem dane są obrabiane zatem do sterownika wędrują już nie współrzędne punktów a tylko kierunek i ilość impulsów jakie ma wykonać wrzeciono- wiertarka;
-sterownik na ATmega162
- 3 sterowniki silników krokowych zrealizowane na L297+L298 z ograniczeniem prądu podczas postoju silników; jak się potem okazało funkcja ta zupełnie nie jest potrzebna
- panel sterowniczy umożliwiający wybór trybu pracy urządzenia: odbiór danych, tryb auto, tryb ręczny, wymiana narzędzia itp.
Część mechaniczna:
- konstrukcja zbudowana jest w większości na profilach zamkniętych 15x30 oraz płaskowników o grubości 3mm
- napęd zrealizowany na śrubach trapezowych o12x2
- w roli prowadnic występują wałki o10 + łożyska SMA10GUU.
Początkowo układ miał być przygotowany do publikacji w EdW, niestety straciłem całą dokumentację, listingi a jedyne co mi się ostało prezentuję poniżej.
Sterowanie:
-składa się z programu PC który przesyła dane do sterownika ( schemat poniżej); przed wysłaniem dane są obrabiane zatem do sterownika wędrują już nie współrzędne punktów a tylko kierunek i ilość impulsów jakie ma wykonać wrzeciono- wiertarka;
-sterownik na ATmega162
- 3 sterowniki silników krokowych zrealizowane na L297+L298 z ograniczeniem prądu podczas postoju silników; jak się potem okazało funkcja ta zupełnie nie jest potrzebna
- panel sterowniczy umożliwiający wybór trybu pracy urządzenia: odbiór danych, tryb auto, tryb ręczny, wymiana narzędzia itp.
Część mechaniczna:
- konstrukcja zbudowana jest w większości na profilach zamkniętych 15x30 oraz płaskowników o grubości 3mm
- napęd zrealizowany na śrubach trapezowych o12x2
- w roli prowadnic występują wałki o10 + łożyska SMA10GUU.
Początkowo układ miał być przygotowany do publikacji w EdW, niestety straciłem całą dokumentację, listingi a jedyne co mi się ostało prezentuję poniżej.
- Załączniki
-
- inz.rar
- schemat głównego sterownika
- (9.22 KiB) Pobrany 1069 razy
Bardzo fajne, sterownik podobny do mojego
Mam tylko pytanie - co tam robi ta ATmega? Piszesz że program z komputera wysyła już sygnały step/dir, a przecież L297 właśnie takie sygnały "łyka". Więc po co ten procesorek? Może sterowanie przez RS-232? A jakiego programu używasz? Pokaż jakąś płytkę tym potraktowaną 
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam!
Jedynym zadaniem programu PC jest przetwarzanie plików Gerbera ( NC drill) na dane zjadliwe dla mojego sterownika i wysłanie ich do niego. Wynikiem pracy programu jest plik ze zbiorem liczb z zakresu 0..255 które dekoduje własnie wspomniany sterownik (zdjęcie 5_1) i na ich podstawie systerowuje odpowiednie osie.
Program pisałem do współpracy z plikami generowanymi z Protela wiec nie wiem czy Eagle bedzie "zjadliwe".
Jedynym zadaniem programu PC jest przetwarzanie plików Gerbera ( NC drill) na dane zjadliwe dla mojego sterownika i wysłanie ich do niego. Wynikiem pracy programu jest plik ze zbiorem liczb z zakresu 0..255 które dekoduje własnie wspomniany sterownik (zdjęcie 5_1) i na ich podstawie systerowuje odpowiednie osie.
Program pisałem do współpracy z plikami generowanymi z Protela wiec nie wiem czy Eagle bedzie "zjadliwe".
-
Morfeusz1991
- -
- Kontakt:
Mam wiertło 0,5mm ( do przelotek ) i geniusze w fabryce wierteł wpadli na pomysł, żeby to wiertło poszerzyć. Niestety nie wpadli na to, żeby poszerzyć wiertło 0,7mm :/ . są 2 możliwości trwałego przerobienia zbyt cienkiego wiertła. Pierwszą jest galwaniczne pokrywanie wiertła, drugą jest nawijanie cieniutkiego druciku na wiertło.
-
Morfeusz1991
- -
- Kontakt: