Witam Szanownych Kolegów.
Właśnie mam przed sobą Mega128 i tak się zastanawiam, jakby tu go wykorzystać do precyzyjnego pomiaru napięcia tzn. chodzi mi tu bardziej o część sprzętową. Poszperałem nieco w sieci ale "ze skrajności w skrajność" - albo ultraprecyzyjne przetworniki A/D z transmisją szeregową, albo banalne rozwiązania typu dzielnik napęcia. Może komuś udało się w miarę "bezboleśnie" pogodzić precyzję z prostotą układu ?
Wdzięczny był bym za podpowiedź.
Pozdrawiam
Mega128-pomiar wartości analogowych
Mega128 sam w sobie zawiera 10-bitowy przetwornik. Czy zaliczyć go do precyzyjnych, to jest kwestia punktu widzenia. Kiedyś zdarzyło mi się użyć przetwornika zewnętrznego (był a Analog Devices) 12-bitowego (10 bitów było za mało). Komunikacja z przetwornikiem była szeregowa, do dyspozycji jest linia zegarowa i linia danych.
Kwestia prostoty układu wygląda następująco: albo układ ma prostą aplikację sprzętową, to wtedy obsługa programowa jest bardziej złożona lub prosta obsługa programowa jest okupiona bardziej złożoną obsługą sprzętową.
Kwestia prostoty układu wygląda następująco: albo układ ma prostą aplikację sprzętową, to wtedy obsługa programowa jest bardziej złożona lub prosta obsługa programowa jest okupiona bardziej złożoną obsługą sprzętową.
-
Gość
-
Gość
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Z tego powodu stosowałem zewnętrzne źródło napięcia wzorcowego 2.5V (można tak skonfigurować parametry przetwornika, że napięcie odniesienia jest na zewnątrz procesora). Efektem tego jest to, że "cyfrowy" procesor nie grzeje analogowego wzorca napięcia. Ma to tę wadę, że trochę komplikuje się program, ponieważ wewnętrzne napięcie wzorcowe wynoszące 2.56V i łatwo dzieli się przez maksymalny zakres przetwornika 10-bitowego. 2 do potęgi 10 daje 1024 i dzieli się bez reszty przez 256.
Ja stosowałem zewnętrzne źródlo 2.5V (ale 250 nie dzieli się bez reszty przez 1024), ale te problemy dają się pokonać.
Ja stosowałem zewnętrzne źródlo 2.5V (ale 250 nie dzieli się bez reszty przez 1024), ale te problemy dają się pokonać.