układ reagujący na odpowiednią częstotliwość

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

układ reagujący na odpowiednią częstotliwość

Post autor: lutownik » 31 mar 2009, 17:04

Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić układ który załączał by przekaźnik (lub coś innego) po podpięciu generatora fali prostokątnej generującego odpowiednią częstotliwość. Ma ktoś jakiś pomysł???

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 mar 2009, 18:31

Zobacz scalaczek NE567 :)

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 31 mar 2009, 20:13

Mam parę pytań:
-Może mi ktoś powiedzieć jaka jest jego maksymalna częstotliwość na wyjściu?
-Czy można zamienić jakoś te C1R1 na kwarc?
-Czy NE567 się nadaje? Układ wymyślony przeze mnie ma działać jako "zabezpieczenie".
Miało by to polegać na tym że w kluczu (generator przebiegu prostokątnego w obudowie pendriv'a) wsadzany by był w gniazdo usb "zamka". Gdy częstotliwość w generatorze będzie odpowiednia zamek ma się otworzyć. Czytałem że ten NE567 gdy ma niewłasciwą częstotliwość wystawia na 8 nóżce albo stan wysoki (to nie jest problem) albo generuje sygnał prostokątny( to jest już problem).

Bardzo ładnie proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 kwie 2009, 8:55

Trudno będzie zrobić coś takiego działającego niezawodnie. Możesz zrobić prosty miernik częstotliwości na mikrokontrolerze, który wystawiałby jedynkę na jakiś pin gdy częstotliwość będzie odpowiednia. Mógłbyś też zrobić to nie na zasadzie częstotliwości tylko na rezystorach. Robisz dwa zestawy komparatorów, które dają jedynkę na wyjściu jeśli podłączysz odpowiedni rezystor, np. jeden z zakresu 1-2k a drugi 100-110k. Sygnały z wyjść komparatorów dajesz na bramkę AND i gotowe.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 03 kwie 2009, 19:42

c4r0 pisze:Robisz dwa zestawy komparatorów, które dają jedynkę na wyjściu jeśli podłączysz odpowiedni rezystor, np. jeden z zakresu 1-2k a drugi 100-110k. Sygnały z wyjść komparatorów dajesz na bramkę AND i gotowe.
Mógłbyś mi to wyjaśnic bardziej przystępnie :smile: bo za bardzo się nie znam na bramkach itp. :sad:

ODPOWIEDZ