RS232-przekroczony limit czasu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
peikman
-

RS232-przekroczony limit czasu

Post autor: peikman » 25 mar 2009, 10:15

Cześć. Mam płytkę AVT-3505, kabelek null modem, program hyperterminal, w mikrokontrolerze jest jakiś program wgrany przez AVT który ma przesłać prosty napis. Niestety nie mogę uzyskać połączenia. Wyskakuje mi, że został przekroczony czas połączenia. Próbowałem z różnymi prędkościami. Gdzie może tkwić przyczyna?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 25 mar 2009, 10:53

Sprawdź czy max232 ma zasilanie, sprawdź czy pin TxD procesora po przejściu przez MAX'a trafi na RxD w porcie COM, podobnie z RxD czy trafi na TxD. Sprawdź czy masy procesora, MAX'a i portu COM są połączone razem. Jeżeli połączenia jak powyżej masz poprawne to albo uszkodzony MAX232 na płytce albo program w procesorze jest niepoprawny lub procesor wadliwy.

peikman
-

Post autor: peikman » 30 mar 2009, 14:40

Cześć. Udało się opanować problem. Kabelek był źle skrosowany. http://www.camiresearch.com/Data_Com_Ba ... ndard.html

ODPOWIEDZ