Problem z rejestrem 74194
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Problem z rejestrem 74194
Witam
Mam problem z rejestrem 74194. Układ ma być wykorzystany w sterowniku do silnika krokowego w maszynie cnc. Cały problem polega na tym że sterowanie kierunkiem obrotu silnika jest w lpt za pomocą jednego pinu (1lewo 0prawo) a w 74194 w lewo to 1 na nózkę 9 a 0 na nóżkę 10 a prawo na odwrót. Ma ktoś pomysł jak to zgrać ze sobą??
Mam problem z rejestrem 74194. Układ ma być wykorzystany w sterowniku do silnika krokowego w maszynie cnc. Cały problem polega na tym że sterowanie kierunkiem obrotu silnika jest w lpt za pomocą jednego pinu (1lewo 0prawo) a w 74194 w lewo to 1 na nózkę 9 a 0 na nóżkę 10 a prawo na odwrót. Ma ktoś pomysł jak to zgrać ze sobą??
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
A nie dało by się jakoś taniej, na jakimś małym scalaku??? Zaobserwowałem że rejestr zmienia kierunek gdy da się mu samo 0 (podłączy wejście do masy). Próbowałem to robić na tranzystorze ale wtedy mi rejestr nie działa poprawnie. To znaczy zamiast przesuwać jedynkę w kolejności 1 - 2 - 3 - 4 mam zarazem 1,3 - 2,4. dopiero wyjęcie tranzystora podczas zasilania układu i wsadzenie z powrotem naprawią problem.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
A no też
Przepraszam źle zrozumiałem
Tranzystor byłby dobry ale gdy włączam zasilanie to rejestr mi nie wystawia jedynki na jednym wyjściu i ja przesuwa jak to ma być przy normalnej pracy tylko wystawia na wyjściach 1 oraz 3 a potem przestawia na wyjścia 2 oraz 4 i tak wkoło. Dopiero wyjęcie tranzystora (konstrukcja na płytce stykowej) bez wyłączania zasilania i ponowne wsadzenie tranzystora likwiduje problem. Zastanawiałem się czy później nie dołączać emiterów do masy np. za pomocą przekaźnika. Czy to nie będzie fuszerka??
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Tutaj macie schemat tego jak podłączyłem tranzystor www.entermaster.w8w.pl/rejestr.JPGtimo66 pisze:A mógł byś podać schemat , być może masz coś źle podłączone , i dlatego tak się dzieje.
Tutaj natomiast stany wyjść jakie mi się pojawiają www.entermaster.w8w.pl/rejestrwy.JPG
Tutaj cały schemat sterownika www.entermaster.w8w.pl/ster.JPG
Jak zawsze trzeba adres wkleić do przeglądarki ponieważ nie wiem dlaczego ale nie wyskakuje właściwa strona po kliknięciu na link.
Z tym tranzystorem to zrób tak jak na rys. nie będzie stanów nie ustalonych , nie wiem jeszcze czy 3 noga jest poprawnie podłączona, ale to się jutro jeszcze zastanowię , teraz idę spać 
Ps: Brak rezystora w obwodzie kolektora powoduje stany nieustalone
Ps: Brak rezystora w obwodzie kolektora powoduje stany nieustalone
- Załączniki
-
- rejestr.sch - EAGLE 5.3.0 Light.gif
- (29.21 KiB) Pobrany 434 razy