delikatny brum sieci w subie
delikatny brum sieci w subie
Witam. mam problem z brumem. otóż brum pojawia się tylko po podłączeniu preampa, jak zwiększam wzmocnienie preampa to brum się zwiększa. Załączam schemat jak jest podłączone wszystko w subie w osobnej komorze. Preamp ma potencjometry połączone na ekranowanych kablach i połączony do masy oraz obudowy potencjometrów. Jak to wyeliminować, próbowałem różne prowadzenie kabli i nic to nie pomogło. Odległość trafa od reszty układów to 10cm. Zrobiłem wiele wzmacniaczy i nigdy tego problemu nie miałem, a teraz mnie dręczy

- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Powodów może być parę:
-przedwzmacniacz umieszczony za blisko trafa
-"słabej" jakości przedwzmacniacz
-źle filtrowane zasilania przedwzmacniacza
-pętla masy
Zobacz jak całość zachowa się po wypięciu ekranu przy wejściu wzmacniacza.
Gniazda i potencjometry nie znajdują się mam nadzieje na przewodzących częściach obudowy?
-przedwzmacniacz umieszczony za blisko trafa
-"słabej" jakości przedwzmacniacz
-źle filtrowane zasilania przedwzmacniacza
-pętla masy
Zobacz jak całość zachowa się po wypięciu ekranu przy wejściu wzmacniacza.
Gniazda i potencjometry nie znajdują się mam nadzieje na przewodzących częściach obudowy?
witam
dobrym sprawdzonym sposobem jest prowadzenie wszystkich przewodów zasilających skrętką. z resztą sygnałowe przewody też. ja w każdym wzmacniaczu robię w ten sposób i nawet w gitarowych układach hi-gain ten sposób się sprawdza. i jeszcze kabel sygnałowy daje dwu - żyłowy + ekran i ekran jest połączony z masą w jednym punkcie oczywiście przy płytce
ponadto jak kolega Joon mówił wcześniej, jeśli metalowa obudowa łączy się z radiatorem (a widzę że TDA7924 pewnie) to musisz odizolować TDA od radiatora jakąś podkładką albo dać potencjometry w plastiku.
czy środki uzwojeń wtórnych obydwu traf są połączone?
[ Dodano: 2009-03-13, 07:11 ]
czyli inaczej - czy masy obydwu zasilaczy są połączone? chodzi o różnice potencjałów na tych właśnie wyprowadzieniach
[ Dodano: 2009-03-13, 07:14 ]
jeszcze tak jak powiedział Joon - spróbuj zaekranować trafa jeśli nie masz miejsca w obudowie żeby je odsunąć. chociaż dobra praktyka mówi że najlepiej jeśli zasilacz(e) stanowią odrębny moduł w urządzeniu i nie wpływa na inne elementy swoim polem EM
dobrym sprawdzonym sposobem jest prowadzenie wszystkich przewodów zasilających skrętką. z resztą sygnałowe przewody też. ja w każdym wzmacniaczu robię w ten sposób i nawet w gitarowych układach hi-gain ten sposób się sprawdza. i jeszcze kabel sygnałowy daje dwu - żyłowy + ekran i ekran jest połączony z masą w jednym punkcie oczywiście przy płytce
czy środki uzwojeń wtórnych obydwu traf są połączone?
[ Dodano: 2009-03-13, 07:11 ]
czyli inaczej - czy masy obydwu zasilaczy są połączone? chodzi o różnice potencjałów na tych właśnie wyprowadzieniach
[ Dodano: 2009-03-13, 07:14 ]
jeszcze tak jak powiedział Joon - spróbuj zaekranować trafa jeśli nie masz miejsca w obudowie żeby je odsunąć. chociaż dobra praktyka mówi że najlepiej jeśli zasilacz(e) stanowią odrębny moduł w urządzeniu i nie wpływa na inne elementy swoim polem EM
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight= tu mam wątek i opisane co już robiłem i bez skutku, masy traf nie są połączone. Trafa nieekranowane ale to niema i tak żadnego wpływu w moim przypadku, włożyłem zwykły przedwzmak z avt (zwykła regulacja barwy) i brumu nie było. Układ wyciągnąłem z komory i buczenie występuje na samym przedwzmaku. Tda jest odizolowany od radiatora,
a czy to wszystko nie jest składane z przypadkowych elementów? poza tym jak to ma nie brumieć jak to wszystko w powietrzu wisi a kable się plączą? jejku hetm4n widziałeś kiedyś jak jest skonstruowany fabryczny wzmacniacz? popatrz najlepiej na Radmora 5200TEQQ. i patrz się na niego przez trzy dni i zapamiętaj jak tam jest to wszystko poukładane względem siebie. jak tak kable będziesz plątał i nie dasz tego do normalnej obudowy metalowej to to musi brumić. inny dobry przykład to stare wzmaki Harman/Kardon np. 330B. nie wiem jak Ci inne wzmacniacze działały ale to MUSI brumieć
[ Dodano: 2009-03-16, 07:05 ]
poza tym tak patrze na te fotki i... nie obraź się ale staranność montażu pozostawia wieeeeele do życzenia...
[ Dodano: 2009-03-16, 07:09 ]
pamiętaj też że każde połączenie przewodu (czyli "zlutowanie") wprowadza szumy i zniekształcenia a w twojej konstrukcji jest tam mnóstwo połączeń. i pytanie: na zdjęciu całej konstrukcji po lewej stronie biegnie pomiędzy trafem a zasilaczem jakiś kabel który potem łączy się z kablem "słuchawkowym"... od czego to? bo nie widzę dokładnie... może od tego małego trafa?
[ Dodano: 2009-03-16, 07:05 ]
poza tym tak patrze na te fotki i... nie obraź się ale staranność montażu pozostawia wieeeeele do życzenia...
[ Dodano: 2009-03-16, 07:09 ]
pamiętaj też że każde połączenie przewodu (czyli "zlutowanie") wprowadza szumy i zniekształcenia a w twojej konstrukcji jest tam mnóstwo połączeń. i pytanie: na zdjęciu całej konstrukcji po lewej stronie biegnie pomiędzy trafem a zasilaczem jakiś kabel który potem łączy się z kablem "słuchawkowym"... od czego to? bo nie widzę dokładnie... może od tego małego trafa?
Wiem jak się buduje wzmacniacze, Możesz nawet zobaczyć moją konstrukcję Symasyma sterowanego cyfrowo w dziale własne konstrukcje. Tutaj akurat "lałem" na wygląd i poprawność ustawienia bo to jest tylko w fazie testów, pozatym nic nie wisi w powietrzu prócz kabli. Widziałem radmora ;p dodam, że mostek tda postawiłem na trafie, efekt> brak brumu;p a powinien być. Ale mniejsza o to. tutaj akurat sam przedwzmak wprowadza przydźwięk. sprawdzałem na różnych transformatorach, nawet oddalonych o 2m od układu. Brum powstaje z powodu źle zaprojektowanej płytki, rozciąłem zapętloną masę i bum się znacząco zmniejszył. Kabel który jest na tym zdjęciu to był 2żyłowy ekranowany, chciałem zobaczyć czy coś da zaekranowanie kabla zasilającego preamp. Wykonałem paręnaście wzmacniaczy przedwzmacniaczy i po raz pierwszy się spotkałem z tym zjawiskiem jakim jest brum właśnie w tym preampie i paroma wcześniejszych. Widocznie "filtry aktywne do subwooferów" mnie nie lubią
[ Dodano: 2009-03-17, 00:12 ]
co do tych lutowanych połączeń ;p nie cierpie na tą straszną chorobę zwaną audiofilia i nie zauważam różnicy na moim sprzęcie szumów i zakłóceń wprowadzonych poprzez luty
Pozdrawiam 
[ Dodano: 2009-03-17, 00:12 ]
co do tych lutowanych połączeń ;p nie cierpie na tą straszną chorobę zwaną audiofilia i nie zauważam różnicy na moim sprzęcie szumów i zakłóceń wprowadzonych poprzez luty
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=8034 najnowsze moje dziecko, panel został zmieniony napisy sitodrukiem wykonane i poszło pod młotek na allegro(naszła ochota na coś lepszego i mniejszych rozmiarach;p UniAmp).
[ Dodano: 2009-03-17, 00:20 ]
joon ja nie projektowałem płytki, więc doszłem do tego po analizie z chłopcami na elce;d
[ Dodano: 2009-03-17, 00:20 ]
joon ja nie projektowałem płytki, więc doszłem do tego po analizie z chłopcami na elce;d
nie chodzi o wygląd hetm4n tylko że te kable robią za antenę...hetm4n pisze:Tutaj akurat "lałem" na wygląd i poprawność ustawienia bo to jest tylko w fazie testów, pozatym nic nie wisi w powietrzu prócz kabli.
skąd w ogóle ten preamp?
[ Dodano: 2009-03-17, 08:49 ]
a co lutów i wprowadzanych szumów... to nie choroba zwana audiofilią lecz po prostu staranność i dokładność... a takie "manewry" się mszczą ale to zobaczysz jak zaczniesz robić "normalne" wzmacniacze a nie składać kity...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight= ten projekt kiedyś był na audiomania.info Wszyscy ten filtr chwalili oczywiście ponad połowa miała problemy z przydźwiękiem.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
hetm4n, A na elektrodzie nie chcieli pomóc? Napisałeś że połowa osób miała problemy z przydźwiękiem, kiedy zauważyłeś pętle na swojej płytce? Musisz pamiętać że wykonując czyjeś "wynalazki" nawet jak ktoś potwierdzi że działają nadal musisz myśleć a nie montować bezmyślnie. Luźne przewody, złe filtrowanie, pętla na masie, brak połączenia wszelkich metalowych części obudowy do PE we wtyczce zasilania i już masz brum w głośnikach...