Gniazdo zasilania laptop

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
panters
-

Gniazdo zasilania laptop

Post autor: panters » 06 mar 2009, 17:53

Witam.
Mam mały problem, mianowicie chodzi o to, że chcę wymienić gniazdo zasilania w laptopie. Konkretny model nie ma tu nic do rzeczy bo mam kilka podobnych problemów w różnych modelach. Problem polega na tym iż próbuję wymontować stare gniazdo ale cyna nie chce sie rozgrzac do takiej temperatury bym mógł usunąć ją przy użyciu odsysacza bądź poprostu wyjąć element. Używałem już zwykłej kolby o mocy 30W, jak i 40W oraz transformatorowej lutownicy o mocy 100W. Nie mam pojęcia co stanowi ten problem. Może cyna używana przy takich urządzeniach jest inna - nie wiem. Gdzie popełniam błąd?? Co jest przyczyną i co zrobić by mi się to udało??

patrx
-

Post autor: patrx » 06 mar 2009, 19:41

Witam. Prawdopodobnie chodzi o przelotki, które utrudniają łatwy demontaż gniazda. Jedynym sposobem na demontaż jest szybkie i porządne rozgrzanie końcówek. Zbyt długie nagrzewanie może zniszczyć gniazdo.
Pozdrawiam

JOLLY
-

Post autor: JOLLY » 06 mar 2009, 20:10

Problem może również stanowić cyna bezołowiowa, która ma wyższą temperaturę topnienia. Serwisuję notebooki i gdy mam problem z wylutem gniazda, to robię w ten sposób, że dmucham hot-airem i gdy już trochę podgrzeję punkt lutowniczy, to normalną kolbą 40W wylutowywuje się bez problemu.

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 06 mar 2009, 21:45

Zalej zwykłą cyną, mieszanina ma niższą temperaturę topnienia. Potem grzej, przekrzywiaj, i po kawałeczku, nóżka po nóżce wyciągaj.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 mar 2009, 11:49

Zalej zwykłą cyną, mieszanina ma niższą temperaturę topnienia. Potem grzej, przekrzywiaj, i po kawałeczku, nóżka po nóżce wyciągaj.
sprawdzony sposób , lecz przy lutownicy transformatorowej uważaj na ładunek elektrostatyczny , pamięci możesz uszkodzić już przy pierwszym dotknięciu :cool:

panters
-

Post autor: panters » 07 mar 2009, 20:36

a wiec bede prubowal, sprubuje z ta mieszanka bo jeszcze nie posiadam hotair... mam nadzieje ze bedzie ok bo z jednym gniazdem meczylem sie ponad godzine zanim bezpiecznie zostalo usuniete... wlutowanie to juz nie problem ... dodam ze dziwne te luty byly... bardzo wklesle do srodka plytki i ciezko bylo je rozgrzac ze wzgledu na dostep do nich (gleboko i grot ledwie dotykal) a po za tym jakis "magik" z poczuciem humoru wczesniej prubowal gniazdo naprawic i pokleil je jakims klejem i papierem jako izolacje... tragedia co niektorzy potrafia... dzieki wszystkim za pomoc

ODPOWIEDZ