Stacja lutownicza

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
panters
-

Stacja lutownicza

Post autor: panters » 06 mar 2009, 18:09

Witam.
Jestem właśnie na kupnie stacji lutowniczej. Dostałem dobrą ofertę pracy i z hobby elektronika staje się moim zawodem. Jednak wcześniej nie potrzebowałem zbyt rozwinietego sprzętu warsztatowego i teraz muszę uzupełnić braki.
Zakres w jakim będzie wykorzystywana moja stacja ogranicza się do naprawy laptopów (głównie wymiana gniazd itp.), dvd (podobnie) oraz telefonów komórkowych (głównie joysticki).
Pytanie końcowe: jaka stacja, z jakimi parametrami i jakie akcesoria do niej dokupić ? czy powinna mieć pracę gorącym powietrzem ? i czy wylutowywanie metodą gorącego powietrz uszkadza płytkę lub element wylutowywany (moze jakas bezpieczna temperatura).
ps. mieszkam na terenie Wielkiej Brytanii i dostęp do fachowych sklepów jest bardzo ograniczony.
Bardzo proszę o pomoc, a tak właściwie to będę miał więcej pytań z czasem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 mar 2009, 19:23

panters pisze:ps. mieszkam na terenie Wielkiej Brytanii i dostęp do fachowych sklepów jest bardzo ograniczony.
Raczej na odwrót :P A co do lutowania Hot'em to przecież temperaturę ustawiasz jaka Tobie podoba się... No i wg. mnie w laptopie częściej przyda się słabsza lutownica na gorące powietrze niż lepsza oporowa/autopsja z wymiany gniazda RJ45 ;) Ps. Jak pracowałem w Manchesterze poznałem kilku młodych studentów z polski, oni chyba najlepiej by doradzili co gdzie kupić, a polaków studiujących tam na uczelniach technicznych jest sporo.

wirus10
-

Post autor: wirus10 » 23 mar 2009, 15:29

cały sprzęt dostaniesz m.in tutaj:

www. .info
www. .com.pl

Dość tej autoreklamy. Prawie każdy Twój post podaje adres www firmy albo nawiążania do oferty. CSM
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 17:24 przez wirus10, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ