Witam
Jako, że muszę zrobić na projekt jakiś układzik postanowiłem zrobić dziwną rzecz a mianowicie prosty "oscyloskop" który będzie się komunikował z komputerem poprzez siec LAN. Zaprojektowałem sobie już taki wstępny schemacik i chciałbym się dowiedzieć, jako że elektronik ze mnie marny, czy to coś ma szansę zadziałać.
Charakterystyka układu:
-2 analogowe kanały wejściowe
-8 bitowy analizator stanów
-interfejs ethernet
Pomiędzy badanym układem a przetwornikiem a/c w atmedze zmontowany jest filtr dolnoprzepustowy który dodatkowo obniża napięcie oraz wtórnik odwracający napięcie.
W załączniku schemat. Nie wszystkie wartości elementów są jeszcze dobrane. Bardzo zależy mi na wszystkich spostrzeżeniach bo chciałbym jak najszybciej zacząć projektować płytkę drukowaną.
[projekt] Ethernetowy oscyloskop
- przemotronik
- Użytkownik
1. Pierwsze spostrzeżenie - na schemacie brakuje kondensatora sprzęgającego AREF do masy (100nF);
2. brak kondensatora(ów) tuż przy zasilaniu ATmegi i przy komparatorach (też po "stówce"
);
3. Przy stabilizatorze nie ma żadnych elektrolitów, tylko pojedyncze ceramiki i to duużo za małe (100nF); w ogóle w paru miejscach płytki trochę pojemności by się przydało.
4. pasowałby tutaj jakiś scalony bufor logiczny (może być ze Schmittem); co prawda wejścia ATMeg mają odpowiednie obwody, ale przy zewn. sygnałach warto byłoby w takim układzie coś dać. 8 inwerterów lub buforów powinno wystarczyć (powiedz, jakie sygnały mają być - TTL, CMOS...)
Pozdrawiam,
Przemotronik
2. brak kondensatora(ów) tuż przy zasilaniu ATmegi i przy komparatorach (też po "stówce"
3. Przy stabilizatorze nie ma żadnych elektrolitów, tylko pojedyncze ceramiki i to duużo za małe (100nF); w ogóle w paru miejscach płytki trochę pojemności by się przydało.
4. pasowałby tutaj jakiś scalony bufor logiczny (może być ze Schmittem); co prawda wejścia ATMeg mają odpowiednie obwody, ale przy zewn. sygnałach warto byłoby w takim układzie coś dać. 8 inwerterów lub buforów powinno wystarczyć (powiedz, jakie sygnały mają być - TTL, CMOS...)
Pozdrawiam,
Przemotronik
- przemotronik
- Użytkownik
Właśnie przy użyciu odniesienia innego niż Vref z końcówki AREF konieczne jest zastosowanie zewnętrznego kondensatora w celu minimalizacji zakłóceń.DarkJarek pisze:ad 1. Będę korzystał z wewnętrznego układu napięcia odniesienia i spotkałem się z opiniami, że w tym przypadku należy zostawić nóżkę AREF w "powietrzu".
Katalog, strona 240.ATMEL pisze:In either case, the
external AREF pin is directly connected to the ADC, and the reference voltage can be made
more immune to noise by connecting a capacitor between the AREF pin and ground.
Pozdrawiam