Listwa goldpin precyzyjna?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Listwa goldpin precyzyjna?

Post autor: Kulpina » 28 lut 2009, 18:31

Chodzi mi o goldpiny, ale węższe. - takie, które pasujądo płytki stykowej.
Taka listwa jest na tym zdjęciu https://elportal.pl/tasza/8042/IMG_5433.JPG
W avt to sie nazywa listwa goldpin precyzyjna, ale w necie na to hasło jest tak mało wyników, zę zaczynam wątpić czy dobrze szukam. Tak to się nazywa napewno? Można to dostać gdzieś poza avt? znaczy sie taniej? :mrgreen: Bo na allegro też mało jakichkolwiek nie wspominając o atrakcyjnych ofertach...

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 lut 2009, 20:35

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 mar 2009, 10:22

No... czyli źle szukałem bo trzeba było szukać w podstawkach... ^^

Teraz kolejne pytanie. Co wybrać? Mogę kupić za 40zł 500 takich pinów, ale rozdzielonych bez plastiku:
http://www.tme.eu/pojedynczy-pin-dwustr ... _1p-k.html

Albo, to co podałeś w linku z tme... z tym, ze wtedy za 40zł będę miał 320pinów rozdzielonych pomiędzy 10 złącz 1x32

Co się bardziej opłaca?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 01 mar 2009, 10:26

Zależy do czego i jak długi szereg tych pinów montujesz. Przy montażu listwy (tych oddzielonych plastikiem), łatwiej zachować raster i łączyć z innymi elementami. Raczej polecałbym właśnie to rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 mar 2009, 11:39

No tak... hmm ale ja to będę wykorzystywał raczej do płytek stykowych więc zachowanie rastra nie bedzie takim problemem, szczególnie, zę bęę miał już gotowe otwory w płytce uniwersalnej - chodzi o to, żeby elementy z grubymi wyprowadzeniami takimi jak np. TO220 montować przy pomocy tych pinów, żeby nie rozpychały styków ;)

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 01 mar 2009, 13:39

Do takiej listwy precyzyjnej nóżek od elementów TO-220 raczej nie włożysz. Masz może pod ręką jakąś podstawkę precyzyjną pod układ scalony? Sprawdź. Ja w takim przypadku delikatnie dolutowuję ścinki cienkich nóżek np. z rezystorów czy kondensatorów. Dodatkowo można je wyginać jak tylko Ci się podoba i nie rozpychają styków w płytce.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 mar 2009, 18:47

no ja wiem, mam takie piny, ale właśnie gniazda, a nie listwy dwustronne. Myślałem właśnie o dolutowywaniu oraz stosowaniu do płytek stykowych, na których montował bym co dziwniejszy elementy, ewentyalnie niewielkie układziki I teraz jest dylemat co wybrać, żeby kasa nie poszła w błoto :mrgreen:

ODPOWIEDZ