Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie laptopa?
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie laptopa?
Witam, w najbliższych dniach będę kupował laptopa i chciałbym zwrócić się z pytaniem na co należy zwrócić uwagę, dokonując zakupu laptopa?
Na jakość wykonania, łatwość w dostępie do serwisu, czas pracy na baterii, rodzaj karty graficznej i pewnie jeszcze pare rzeczy które są istotne dla ciebie. Ja przy zakupie swojego kierowałem się pojemnością dysku i ilością pamięci. Najlepiej jakby matryca była matowa ale nie wiem czy to gdzieś można jeszcze taki dostać w przystępnej cenie.
Jezeli zdecydujesz sie na uzywanego laptopa, to warto poszukac takiego, ktory posiada port LPT. Jest on co prawda zabytkiem, ale pozwala stosowac wiele prostych i niedrogich narzedzi (np. programator dla AVR z... 4 rezystorow).Luminofor pisze:rogramów do elektroniki
Port szeregowy RS-232 nie jest krytyczny, gdyz niewielkim kosztem mozna sobie go zrobic.
Nie przegladalem ofert, ale nie wydaje mi sie. Na RS-232 raczej nie ma co liczyc, ale LPT, kto wie... Ewentualnie pozostaje zakup przejsciowki na PCMCIA, ale nie wiem jak one sie sprawuja.Luminofor pisze:A właśnie znajdzie się jakiś nowy laptop do 2000zł z portami RS-232 i LPT
Natomiast RS-232 nie warto zawracac sobie glowy - FT232RL + MAX232 powinien rozwiazac wszelkie problemy. W swoim projektach stosuje FT232RL i na brak RSa nie narzekam... Rzekłbym, ze jest mi nawet lepiej bez niego
Pierwszy to uklad podlaczany do USB, ktory "udaje" typowy port szeregowy zarowno od strony komputera jak i np. mikrokontrolera. Natomiast drugi zamienia napiecia w standardzie CMOS (0 i 5V) na napiecia w standardzei RS232 (5-12V i -5 - -12V).A co to?
W EdW pojawiaja sie czasami projekty wykorzystujace FT232RL.