Problem z termometrem AVT 2410
Problem z termometrem AVT 2410
Mam taki problem z tym kitem ,zrobiłem wszystko dokładnie ale mimo to po zasileniu tegoż termometra na wyświetlaczu ukazuje się 1 i nic. Jedynka ta jest na lewej połowie pierwszego segmentu wyświetlacza. Od czasu do czasu zaskoczy na chwilę ale i tak wraca do stanu początkowego. Co może być tego przyczyną? może ktoś miał taki problem .
Z góry dzięki. A to link do opisu tago kitu: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2410.pdf
Z góry dzięki. A to link do opisu tago kitu: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2410.pdf
np właśnie kręcę i nie mogę wykręcić. Zastosowałem niby potencjometry 3 i 4 po 10k nie tak jak w opisie 1k ale także helitrimy . wydaje mi się że to ten wzmacniacz bo nie mogę ustawić tego napięcia między X a Y i X a masą mam tam koło 0V . Ale nie wiem bo jak sprawdzam ten wzmak LM 358 to wydaje mi się ok. No nie wiem już. Potencjometrów 1 i 2 nie lutowałem a może jednak je trzeba?
no gra już znaczy temperatura jest pokazuje dobrze w pokoju mam 24 i tyle jest ale jak położe czujnik na grzejniku czy wyłoże na pole to mam tyle: grzejnik 26,6 choc powinno być pewnie ze 60 a na dworze 22,6 choć powinno być pewnie ze 2, 3 stopnie czujniki raczej nie uszkodzone napię cia też ustawione
Przy 24 stopniach napięcie na czujniku wynosi 2,96 V i wskazanie na wyświetlaczu 24 stopnie- ok. Ale przy wzroście napięcia na czujniku np 2,97V zmieniają się części dziesiąte na wyświetlaczu (np przy 2,97 V-na czujniku, na wyświetlaczu mam 24,1 stopnia) , przy 3,06V na czujniku, na wyświetlaczu- 25 stopni a przecież przy zmianie napięcia na czujniku o 0,01V wskazanie wyświetlacza powinno się zmieniać o cały stopień. Na R4 między wejściem a masą to samo napięcie co między A1 czujnika a masą. Za R4-wejście INHI (31 nóżka ICL7107) 1,50 V Co może być przyczyną takiego stanu? może wlutowanie PR1 i PR2 coś pomoże ? Ale najbardziej zastanawia mnie dlaczego przy tych 2,96V na czujniku ,na wyświetlaczu jest te 24 stopnie skoro przy kolejnych zmianach napięcia, wskazania zmieniają się o 1/10 stopnia. No gdyby było na wyświetlaczu np 2,3 stopnia to bym się nie ździwił no bo licząc że dla 2,73V jest 0stopni to dla 2,96V przy zmianie o 1/10 byłyby te 2,3 na wyświetlaczu. A tak to ja już wymiękam normalnie , pierwszy raz żem się z czymś takim spotkał , Będę wdzięczny za poradę . Pozdrawiam