przełącznik 230V

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
waldek86
-
Kontakt:

przełącznik 230V

Post autor: waldek86 » 21 lut 2009, 13:56

Witam!
Piszę w ramach upewnienia się, czy dobrze myślę. Czy przedstawione niżej podłączenie przełącznika sieciowego : http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=1211 jest prawidłowe:
C - przewód ochronny sieci PE,
NO - faza - 230V,
NC - przewód neutralny.
Ponieważ chodzi mi o zasilacz sieciowy to za przełącznikiem umieszczony jest transformator, przy czym jeden koniec uzwojenia pierwotnego daję do NO, a 2. koniec do NC.
Czy to, co napisałem ma sens? Pierwszy raz coś takiego robię, stąd może takie banalne pytania. Dzięki za odp.

Awatar użytkownika
leszekk
-
Kontakt:

Post autor: leszekk » 21 lut 2009, 14:07

Sprawdź miernikiem, mi się wydaje, że do C-Neutralny czyli zero. NO-normal open, NC-normal closed. Jak dasz na C i na NO to po wciśnięciu obwód się zamyka. W drugim przypadku C i NC to po wciśnięciu przycisku obwód się otwiera.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lut 2009, 19:12

Rany ludzie to przecież jest przełącznik który przełącza coś co podepniesz do COM raz do NO a raz do NC czyli jeśli naciśniesz na switch to styk przeskoczy z pozycji NC do NO i połaczone będzie COM z NO, jak puscisz to wróci do NC czyli połączone będzie COM z NC. Więc pomyśl jak to podłaczyć !!! Poza tym to jest przełacznik mechaniczny czyli trzeba użyć "siły" wprawdzie niewielkiej aby go przełaczyć. Czy ty chcesz to palcem trzymać?? i jednocześnie podłączyć do sieci?? To nie jest przełacznik który jest stabilny, jak go puścisz to wraca do pozycji NC.
A jak już chcesz koniecznie coś przełączać tym przełącznikiemw obwodzie sieciowym to przełaczaj fazę, czyli faza do COM, jeden koniec uzwojenia pierwotnego trafa do NO, drugi koniec uzwojenia trafa bezpośrednio do przewodu neutralnego sieci. PE zostaw w spokoju. Jak naciśniesz switch to podłaczysz fazę do uzwojenia pierwotnego i popłynie przez niego prąd. Ale szczerze odradzam taki sposób zastosowania. A do NC nic nie podłaczaj chyba że chcesz przełaczać fazę miedzy np dwoma trafami.
A jak podłaczysz to tak jak napisałeś to po naciśnięciu zewrzesz PE z fazą !!!

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 21 lut 2009, 22:45

Wojtek, ma racje.

Zastosowanie takiego przełacznika do zasilacza mija się z celem.

Ja taki stosowałem kiedyś w drzwiach do piwnicy, otwierałem drzwi i automatycznie się zaświecało światło, zamykałem drzwi i się gasiło. Wtedy to ma sens.

A nie ma sensu (pomijajac twoje błędne podłaczenie) stosowanie w zasilaczu przełącznika takiego, ze żeby zasilacz "chodził" cały czas trzeba by palcem trzymać wciśniętą blaszkę.

Swoją drogą to rpzewód PE podpinamy wtedy jeśli gdzieś jest metalowa obudowa. a nie plastikowa.

Dobrze ze jest forum, gdzie pewne rzeczy mozna wyeliminować zanim Ci korki nie wybiły.

waldek86
-
Kontakt:

Post autor: waldek86 » 22 lut 2009, 16:26

Dziękuję Ci Wojtek, że mi to wyjaśniłeś. Teraz sam widzę, że to nie ma sensu, czyli najlepiej przylutować przewód sieciowy bezpośrednio do ścieżek, do których jest dołączony transformator i nie zawracać sobie głowy, prawda. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 lut 2009, 16:57

Witam
po drodze możesz dać bezpiecznik , lecz jeśli trafo niema zbyt dużej mocy to można go pominąć

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 lut 2009, 17:24

waldek86 pisze:Dziękuję Ci Wojtek, że mi to wyjaśniłeś. Teraz sam widzę, że to nie ma sensu, czyli najlepiej przylutować przewód sieciowy bezpośrednio do ścieżek, do których jest dołączony transformator i nie zawracać sobie głowy, prawda. Pozdrawiam!
To nie tak do końca jest :).
Jeżli budujesz zasilacz sieciowy, który będzie w obudowie metalowej to dobrze by było go zbudować jako urządzenie klasy pierwszej czyli takie, które będziesz podłączał do instalacji z przewodem uziemiania ochronnego (instalacja elektryczna 3 żyłowa) W takim przypadku przewód ochronny twojego kabla sieciowego połączysz z obudową. a przewody fazowy i zerowy najlepiej przez bezpieczniki (schowane w oprawkach) i dwubiegunowy przełacznik sieciowy do pierwotnego uzwojenia transformatora. Poniżej obrazki do przykładowego przełącznika i oprawek bezpiecznikowych. Takie coś można kupić w sklepach "elektrycznych" lub np na www.elfa.se czy www.tme.pl ale taniej samemu po sklepach poszukać.
Załączniki
oprawka.jpg
taką oprawkę można przykręcić do obudowy
oprawka.jpg (4.9 KiB) Przejrzano 6229 razy
wyłacznik.jpg
Taki wyłacznik montuje się na zatrzask w prostokątnym otworze w obudowie zasilacza
wyłacznik.jpg (6.11 KiB) Przejrzano 6229 razy

ODPOWIEDZ