problem z wyświetlaczem lcd 16*2

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Wronkej
-

problem z wyświetlaczem lcd 16*2

Post autor: Wronkej » 09 lut 2009, 19:54

Jestem nowy całkiem nowy w temacie dlatego proszę Was o pomoc. Zrobiłem ostatnio swoją pierwszą płytkę i niestety mam problem z wyświetlaczem standardowym lcd 16*2. Wgrywam program przez stk200, niby wszystko w porządku ale kiedy odlączam programator i włączam napięcie do płytki to nic sie nie dzieje tylko podświetla się górny rząd wyświetlacza. Podczas programowania ponoć wszystko w porządku. Sprawdziłem wszystkie ścieżki łączące lcd z procesorem (atmega32) i żadna nie jest przerwana. Nie mam pojęcia czego tak się dzieje, załączam screeny układu jak lcd jest podlączony, kod programu (najnormalniejszy byleby sie cos wyswietlilo) oraz ustawienia chipu. Z góry dziękuję Wam za pomoc.
Załączniki
16_2.rar
(152.37 KiB) Pobrany 662 razy

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 09 lut 2009, 20:31

Nie działa, bo jest źle.
Po pierwsze jak podłączasz wyświetlacz do procesora to zawsze w obrębie jednego portu procesora
po drugie cztery najmłodsze linie danych nie podłączasz do procesora, zostawiasz albo w powietrzu, albo zwierasz do masy.
To tyle.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 09 lut 2009, 20:40

Masz dziwnie narysowany schemat. Zamiast tych dwóch rezystorów przy LCD zazwyczaj stosuje się potencjometr regulacji kontrastu, i jak na ekranie pojawiają się jakieś dziwne kwadraciki w górnej linii to zazwyczaj tym potencjometrem, da się tak wyregulować aby LCD zadziałał tak jak trzeba. Pamiętaj usuwać z programów komendę $sim jeśli jej używasz, przed kompilacją i programowaniem, ona tez powoduje przykre niespodzianki.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 09 lut 2009, 21:39

Podłącz wyświetlacz tak jak choćby w tym linku poniżej:
https://elportal.pl/pdf/k10/55_06.pdf
Oczywiście piny mozesz zmienic według uznania ( i nawet nie wiem czy muszą to byc piny jednego portu)

Wronkej
-

Post autor: Wronkej » 09 lut 2009, 23:46

wielkie dzieki za pomoc, tak jak mowilem jestes swierzy i nie mam wprawy, z tak skonfigurowanymi pinami program sie kompilowal wiec nie myslalem ze bedzie to taki proble, jeszcze raz dzieki, pozdrawiam

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 10 lut 2009, 7:17

kris74 pisze:Po pierwsze jak podłączasz wyświetlacz do procesora to zawsze w obrębie jednego portu procesora
Dlaczego niby tylko jeden (ten sam) port można wykorzystać? :>

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 10 lut 2009, 8:07

snow kiedy projektowałem selektor wejść z regulatorem głośności na pga2310 a całością sterował atmega 8 podłączyłem wyświetlacz do dwóch różnych portów, miałem problem bo nic się nie wyświetlało, okazało się, że jak podłączyłem wyświetlacz w obrębie jednego portu procesora to ruszył, sądzę że to jedna z ułomności bascoma, ale mogę się mylić.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 10 lut 2009, 8:30

Możliwe że Bascoma, ale wcześniej nie napisałeś że o Bascoma chodzi ;) Swoją drogą dziwne by było jakby się nie dało w Bascomie przypisać pinów LCD do dwóch czy trzech różnych portów - czasem przecież łatwiej poprowadzić ścieżki do LCD z różnych portów niż tak jak to narzuca kompilator z jednego.

Wronkej
-

Post autor: Wronkej » 10 lut 2009, 16:07

snow pisze:ałością sterował atmega 8 podłączyłem wyświetlacz do dwóch różnych portów, miałem problem bo nic się nie wyświetlało,
jeżeli chodzi o atmege 8 to program w ogole nie skompiluje sie jezeli wyswietlacz bedzie podpiety do ktoregokolwiek z pinow portu A (oczywiscie mowie tu o Basscomie), nie wiem czy akurat do tego miales cos podpiete. w przypadku atmegi 16 czy 32 program bez problemu sie kompiluje wiec myslalem ze mam tutaj dowolnosc. Tak czy inaczej, zrobilem wszystko zgodnie z Twoja rada, 4 najmlodsze linie usunalem i dzieki temu moglem podpiac w ich miejsce 3 najstarsze ktore wyladowaly poprzednio na osobynm porcie. teraz mam podlaczone wszystko do jednego portu A i niestety nic to nie zmienilo, wstawilem potencjometr zgodnie z rada Kayron'a. moge regulowac kontrast ale nic poza tym, zmienia sie tylko intensywnosc podswietlenia gornego rzedu ktory caly czas sie swieci. Moze to wina wadliwego lcd? Jesli tak to jak moge to sprawdzic zanim pojde po nowy. Prosze Was starszych stażem o pomoc bo juz koncza mi sie pomysly.

ODPOWIEDZ