Połączenia wewnętrzne elementów w Eagle

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
mzpaj
-

Połączenia wewnętrzne elementów w Eagle

Post autor: mzpaj » 07 lut 2009, 21:47

Może ktoś wie jak zmusić edytor PCB w Eaglu żeby widział połączenia wewnętrzne elementów biblioteki i traktował połączone piny jako równoprawne a nie łączył tylko do pinów tak jak na schemacie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 lut 2009, 22:10

Witam
mógłby kolega jaśniej wytłumaczyć o co chodzi? Być może tylko ja nie wiem o co chodzi , dlatego się pytam :mrgreen:
Jeśli rozumiem to dobrze to do PCB wcale nie musisz znać połączeń wewnętrznych , bo np układ scalony ma wyprowadzenia do których masz dostęp, a do tych wewnętrznych i tak się nie dostaniesz :)

mzpaj
-

Post autor: mzpaj » 07 lut 2009, 22:57

Niektóre elementy elektroniczne mają wyprowadzenia zwielokrotnione np. obwody scalone, przkaźniki. Chodzi o to by eagle widział połączenia między nimi i pozwolił je wykorzystać jako części ścieżki na płytce.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 lut 2009, 9:43

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie. Czy chodzi Ci o elementy jak np.układ 4013, który zawiera dwa przerzutniki typu D ? Jeśli tak to ten drugi przerzutnik można bez problemów wykorzystać w tworzonym projekcie. Pierwszy przerzutnik po umieszczeniu na planszy schematu zostanie oznaczony jako np. IC1A, drugi przerzutnik jako IC1B, trzeci jako IC2A, itd. Na końcu należny skorzystać polecenia INVOKE, aby do danego układu czyli np. IC1 dodać piny zasilania tego układu.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 08 lut 2009, 11:42

KrzysiekK pisze:Niektóre elementy elektroniczne mają wyprowadzenia zwielokrotnione np. obwody scalone, przkaźniki. Chodzi o to by eagle widział połączenia między nimi i pozwolił je wykorzystać jako części ścieżki na płytce.
a nie wystarczy nadać tym pinom tą samą nazwę w bibliotece? lub poprosu z boku scematu ideowego dany pin podłączyć tam gdzie ma być.

mzpaj
-

Post autor: mzpaj » 08 lut 2009, 13:23

Zupełnie nie tak. Są układy scalone które mają masę na kilku wyprowadzeniach , przekaźniki których styki mają po 2 wyprowadzenia. Jeśli takie wyprowadzenia w bibliotece połączę z pinami których w nazwie użyję @ to na schemacie niby wszystko jest w porządku ale w edytorze płytki połączenia między tymi padami jest air wire mimo że połączenia są wykonane wewnątrz elementu a w edytorze są unrouted. Gdyby edytor widział te połączenia to możliwa byłaby optymalizacja prowadzenia ścieżek bo mógłbym je prowadzić do dowolnego z połączonych wyprowadzeń a nie tylko do tego który wykorzystany został na schemacie. Możliwe byłoby wykorzystanie połączeń wewnętrznych jako fragmentów ścieżki (swego rodzaju zworki, tworzące dodatkową warstwę )

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 lut 2009, 14:09

Myślę, że pomysł ten jest do zrealizowania poprzez odpowiednie modyfikacje elementów bibliotecznych. Choć nie wydaje się mi to tak do końca dobry pomysł. Tworząc w ten sposób projekt trzeba by rozwiązać inne problemy. Taki przepływający dodatkowy prąd przez piny układu scalonego, pełniącego rolę "zworki" mógłby powodować w niektórych przypadkach, różne nie przewidziane sytuacje, np. wzbudzane układu, zwiększenie podatności na zakłócenia, itp. Są to oczywiście teoretyczne rozważania.

mzpaj
-

Post autor: mzpaj » 08 lut 2009, 14:23

Właściwie sam sobie odpowiedziałem w ostatnim poście. Wystarczy te połączenia wewnętrze wykonać na dodatkowej warstwie. Wada to trzeba je poprowadzić ręcznie, wiedzieć których elementów to dotyczy. Niezbyt to eleganckie ale nigdzie nie mogę znaleźć lepszego. Konkretnie chodził mi o przekaźnik RM-81 z pojedyńczą parą styków po 2 wyprowadzenia każdy chciałem zmusić edytor żeby traktował oba wyprowadzenia styku równoprawnie. Problem ten dotyczy również tranzystorów i stabilizatorów w obudowach metalowych gdzie obudowa mogłabyć swego rodzaju zworą między różnymi częściami obwodu drukowanego.

ODPOWIEDZ